PONTA, vizita de lucru la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare din Londra. UPDATE

Premierul VICTOR PONTA se va afla la Londra, joi, pentru discutii cu reprezentanti ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si va fi insotit si de ministrul Finantelor Publice, EUGEN TEODOROVICI.

UPDATE 14:12: Premierul VICTOR PONTA a efectuat joi o vizita de lucru la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). La sediul bancii din Londra, delegatia a avut intilniri cu Presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti si Primul Vice Presedinte, Phil Bennett. Ambele parti au subliniat angajamentul comun pentru intensificarea cooperarii dintre BERD si Romania, informeaza Guvernul. Premierul roman a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de catre Guvernul Romaniei, in domeniul Transporturilor, Energiei si Lucrarilor Publice, cu impact major asupra dezvoltarii regionale, respectiv a infrastructurii nationale. Board-ul Directorilor BERD urmeaza sa aprobe pe 30 septembrie noua strategie de tara pentru Romania.

Proiectele urmeaza sa intre intr-un proces de evaluare interna efectuat de specialistii BERD, din perspectiva fezabilitatii lor economice, al efectului pozitiv asupra tranzitiei economiei Romaniei catre standarde moderne si performante, cat si a posibilitatilor de finantare, in conditiile actuale dificile de pe pietele financiare internationale. 

“Cu o piata proprie de 20 milioane consumatori si un numar in crestere de companii romanesti ce au success pe pietele internationale, Romania are un mare potential. BERD este hotarita sa sprijine dezvoltarea economica a tarii, cu accent pe stimularea sectorul privat. Avem experiente foarte bune si un portofoliu solid in Romania, pe care intentionam sa-l dezvoltam”, a declarat Presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti. “BERD a indeplinit un rol esential in procesul de tranzitie al Romaniei catre o economie de piata functionala, dupa Revolutie. Dorim ca aceasta implicare sa continue pe multiple planuri”, a spus si premierul VICTOR PONTA.

Stire initiala

“Maine va fi (VICTOR PONTA – n.red.) la Londra pentru discutii la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). In acest sens a fost adoptat in Guvern un Memorandum privind initierea de negocieri in vederea incheierii unui acord intre Romania si BERD referitor la reprezentanta bancii in Romania”, a declarat, miercuri, purtatortul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

CITESTE SI: GUVERNUL PROPUNE ACORDAREA UNUI IMPRUMUT DE 150 MIL. EURO PENTRU R. MOLDOVA

Surse oficiale au precizat ca premierul va fi insotit de ministrul Finantelor, EUGEN TEODOROVICI. BERD, fondata in anul 1991, este detinuta de 64 de tari, Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii.

Romania a fost a sasea tara ca volum al investitiilor BERD in anul 2014, cu aproximativ 600 de milioane de euro investitii. Pana in prezent, banca a investit in Romania peste 7 miliarde euro si a mobilizat, de asemenea, peste 14 miliarde de euro pentru aceste proiecte din alte surse de finantare.

CITESTE SI: IOHANNIS, INTALNIRE CU REPREZENTANTII BANCII MONDIALE: ROMANIA ACCEPTA INFIINTAREA UNUI BIROU AL BANCII LA BUCURESTI

BERD sustine in Romania proiectele din domeniul energiei, din industrie, comert si agribusiness, in infrastructura, acordand finantari institutiilor financiar-bancare, in special pentru IMM-uri.

Sursa foto: jurnalul