Victor Ponta: STS trebuia sa-si asume raspunderea. Basescu il va proteja pe Opris

Victor Ponta, premierul Romaniei, a sustinut o conferinta de presa alaturi de Crin Antonescu, presedintele Senatului, cei doi co-presedinti ai Uniunii Social Liberale (USL) intalnindu-se la sediul aliantei politice pe care o conduc, la scurt timp dupa sedinta Consiliului Suprem de Apararea a Tarii, care a avut loc, duminica, la Palatul Cotroceni.

In cadrul sedintei CSAT s-a discutat pe marginea raportului legat de accidentul aviatic din Apuseni, ulterior presedintele Traian Basescu facand o declaratie de presa in care a declarat ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si-a facut datoria si a incercat sa arunce vina numai pe reprezentantii celorlalte ministere, MAI, Transporturi si MApN. In aceeasi declaratie de presa, Traian Basescu a declarat ca daca va fi cazul il va demite pe seful STS, Marcel Opris, dar numai in situatia in care se va demonstra ca are vreo vina. O reactie normala a presedintelui Romaniei care incearca, astfel, sa profite de drama din Apuseni pentru a continua duelul politic permanent pe care il are cu Guvernul Ponta. 

Citeste si: Traian Basescu: In cazul Apuseni actiunea a fost un esec. Daca va fi nevoie, il voi demite pe Opris 

In replica, Victor Ponta si Crin Antonescu s-au intalnit, de urgenta, la sediul central al USL din Kiseleff, cei doi co-presedinti ai aliantei excluzand, din start, vreo demisie din actualul Guvern.

„Vreau sa precizez ca in cadrul sedintei CSAT am prezentat concluziile accidentului aviatic din Apuseni. Trei institutii au fost responsabile de esecul inregistrat si anume ROMATSA, IGSU si STS, in cazul primelor doua conducerile fiind schimbate, in plus ministrul de Interne, Radu Stroe, si-a dat demisia de onoare. Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul STS, directorul Marcel Opris fiind protejat, in continuare, de Traian Basescu ”, a declarat Victor Ponta.

Ponta a sustinut ca raportul pe care l-a prezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) reliefeaza disfunctionalitati in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni inclusiv la nivelul CSAT, dar ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa adopte masuri impotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj si probabil este santajat si are interese personale legate si de o implicare a STS in alegerile prezidentiale din 2009 si referendumul de demitere a presedintelui din 2012.

USL va initia, luni, in Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, document care va fi aprobat in procedura de urgenta, luni, in Parlament, a anuntat premierul Ponta.

El a sustinut ca, prin trecerea STS in coordonarea acestui departament, recent infiintat de Guvern si condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurata o mai buna coordonare a institutiilor cu atributii în cazuri de urgenta.

“Traian Basescu nu vrea sa il schimbe pe seful STS din functie pentru ca, probabil, este santajat, in legatura cu alegerile din 2009 si cu referendumul de demitere a presedintelui din 2012, sau ii este frica. Este o dovada de lasitate. Presedintele ar vrea ca STS sa ne inregistreze pe toti. Eu mi-as dori ca STS-ul sa treaca in subordinea Ministerului de Interne si stiu ca deja se lucreaza la un proiect de lege in acest sens. In nicio tara europeana, dupa stiinta mea, STS-ul nu se afla in subordinea presedintelui”, a spus Victor Ponta.

“Nu s-a pus niciun moment demiterea ministrilor Manescu si Dusa, acestea sunt doar niste gogosi pe care vi le-a vandut voua, jurnalistilor, cineva din interior” a spus premierul atunci cand a fost intrebat de un jurnalist daca este adevarat ca in cadrul sedintei CSAT de duminica, presedintele Traian Basescu ar fi solicitat demisiile ministrilor de la Transporturi si de la Aparare.

Sursa foto: gov.ro