VICTOR PONTA: Sunt DOUA PUNCTE asupra carora nu avem acord cu FMI

PREMIERUL ROMANIEI, VICTOR PONTA, ALOCATII, DIFERENTIEREA ALOCAIILOR, COPII, STARE MATERIALA, FAMILII SARACE

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul VICTOR PONTA.

El a precizat ca, in aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de intentie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS se intalneste luni cu DELEGATIA FMI

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept “abrupta” de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins aceasta solicitare, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie.

“In ceea ce priveste toti consumatorii industriali si non casnici, Romania, de la 1 ianuarie, deja nu mai are o piata reglementata. Au ramas in piata reglementata consumatorii casnici — gospodarii si CET-urile. Solicitarea delegatiei CE, FMI, Bancii Mondiale se referea la o crestere de la 1 aprilie destul de abrupta, de la 53 la 62 lei pe MWh, pe care o consideram ca nesustenabila”, a aratat premierul.

“Liberalizarea inseamna cresterea pretului la gaze, ca sa vorbim pe intelesul tuturor. Pana in aprilie, vom veni cu o propunere de calendar sustenabil, realist, care sa tina cont de ce este cu adevarat, nu de calcule pe hartie care sunt mecanice si de multe ori in realitate produc efecte negative”, a mai spus VICTOR PONTA.

Citeste si: Ministrul Economiei dupa discutiile cu delegatia FMI: Suntem intr-o zona pozitiva

In privinta companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, FMI si CE au cerut restructurarea “masiva si radicala” a acestora, Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector.

“Am spus foarte clar ca suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta noastra energetica, pentru siguranta sistemului energetic si pentru dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni, masuri care sa duca pe termen mediu si lung la disparitia acestei industrii”, a declarat VICTOR PONTA.

Premierul a mentionat ca acordul Romaniei cu partenerii financiari internationali inceteaza in luna septembrie a acestui an.

“Important este ca, pana atunci, sa vedem cat am realizat din ce ne-am propus. In acelasi timp, am luat si masuri pe care initial parteneri nostri nu le-au agreat, cum a fost reducerea TVA la paine, reducerea CAS. Nu au fost de acord, am facut-o si s-a intamplat bine”, a adaugat VICTOR PONTA.

VICTOR PONTA le-a cerut si sefilor de sindicat de la companiile energetice Hunedora si Oltenia sa inteleaga ca nu pot fi acceptate majorari salariale, deoarece o astfel de masura ar conduce la inchiderea celor doua companii pentru restructurarea carora exista solicitari din partea FMI si CE.

“Am vazut zilele trecute manifestatii sa marim salariile. Noi ne chinuim acum – si sper sa reusim, si vom reusi – sa salvam companiile si locurile de munca. Daca sefii de sindicat cred ca e nevoie sa ceara mariri de salarii, le marim si le inchidem! Eu nu cred ca asta isi doreste cineva si fac un apel la ratiune si la bun-simt din partea tuturor, pentru ca este vorba de zeci de mii locuri de munca, de familii si de o industrie strategica pentru Romania”, a spus VICTOR PONTA.