Victor Ponta l-a propus pe Oprea interimar la MAI si a anuntat infiintarea a doua comitete de urgenta

Premierul Victor Ponta a declarat joi, intr-o conferinta de presa la sediul Guvernului, ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu propunerea ca Gabriel Oprea sa preia in regim de interimat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dupa demisia lui Radu Stroe.

“Am vorbit cu presedintele Traian Basescu si i-am propus ca Gabriel Oprea sa asigure in regim de interimat conducerea MAI. Am discutat si cu Crin Antonescu si in jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru numirea unui nou ministru de interne”, a spus primul-ministru.

Seful Executivului a tinut sa precizeze ca sistemul actual de coordonare nu poate fi pastrat pe mai departe, motiv pentru care va infiinta doua comitete de urgenta, unul pentru intemperii si celalat pentru situatii publice, care sa fie dirijat de o singura persoana, respectiv de vicepremierul pentru ordine publica si siguranta nationala.

Va prezentam mai jos declaratia integrala a premierului Victor Ponta. Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale primului-ministru.

– Am vorbit cu presedintele Traian Basescu si i-am propus ca Gabriel Oprea sa asigure in regim de interimat conducerea MAI. Am discutat si cu Crin Antonescu si in jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru numirea unui nou ministru de interne. Ma alatur mesajului domnului ministru Stroe, adresat celor care isi fac datoria in fiecare zi, pompieri, SMURD, politisti, jandarmi, care intr-adevar in fiecare zi de situatii dificile salveaza vieti omenesti si isi fac datoria. In niciun caz acestia nu merita un vot de blam, cu atat mai mult cu cat este tot mai evident ca erorile grave care i-au indreptat gresit pe cei care ii cautau au fost produse de ROMATSA si STS, care aveau posibilitatea tehnica de a-i identifica.

– Am discutat cu ministrul Transporturilor, in cadrul ROMATSA activit trebuie sa se desfasoare in fiecare minut. Ceea ce n-a functionat trebuie indreptat in cel mai scurt timp. In sedinta de Guvern vom avea propunerea de modificare a sistemului de coordonare a institutiilor publice in asemenea publice. Nu poate fi pastrat sistemul actual. In mod sigur vor exista doua tipuri de comisii de comitete de urgenta, unul care se refera la intemperii si acolo vicepremierul si autoritatile publice trebuie sa aiba proceduri foarte clare, iar situatiile publice vor fi sub conducerea vicepremierului pentru ordine publica si siguranta nationala si impreuna cu institutiilor trebuie sa functioneze mult mai bine, sub coordonarea unei singure persoane.

Reamintim ca Radu Stroe a demisionat din postul de ministru al Internelor dupa o discutie cu premierul Victor Ponta. Ministrul a fost chemat la premier dupa ce seful Guvernului a avut o discutie cu liderul PNL, Crin Antonescu, la Palatul Victoria.

Vezi aici ce a declarat Radu Stroe in urma cu putin timp, la prezentarea demisiei de la MAI

Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma sa asigure interimatul la conducerea Ministerului de Interne, pana la numirea unui nou ministru, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Favorit in cursa pentru preluarea conducerii MAI ar fi George Scutaru, potrivit unor surse politice.

Ministrul Radu Stroe era pregatit sa participe la comandamentul de iarna care a inceput la ora 13.00 si a venit in acest sens la Palatul Victoria, dar, odata ajuns la sediul Guvernului, a fost informat sa se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.

Stroe nu a mai iesit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarna a inceput, iar surse oficiale au precizat ca acesta a demisionat. 

La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost si el prezent la Ponta, a anuntat ca Stroe urmeaza sa sustina o declaratie de presa in acest sens.