VICTORIA NULAND a fost INFORMATA despre necesitatea cresterii prezentei SUA si NATO in Romania

Vizita Victoriei Nuland in Romania vs ce au inteles politicienii romani din mesajele transmise de oficialul american

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a intalnit, miercuri, cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, careia i-a vorbit despre necesitatea unei cresteri a prezentei SUA si NATO in statele aliate de la frontierea estica a Aliantei, inclusiv Romania, informeaza, joi, MAE.

Intrevederea a avut loc la Washington, in cadrul vizitei pe care secretarul de stat pentru afaceri strategice in MAE Bogdan Aurescu o face, saptamana aceasta, in Statele Unite.

Bogdan Aurescu a subliniat importanta pe care Romania o acorda aprofundarii si extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, consacrat de Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA, exprimand multumiri pentru mesajul video transmis la 21 martie 2014 de Victoria Nuland privind atasamentul SUA fata de alianta cu Romania.

Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea viitoare a activitatii Task Force-ului bilateral de aplicare a Declaratiei Comune de Parteneriat Strategic. De asemenea, oficialul roman a exprimat speranta ca un nou ambasador al SUA la Bucuresti va fi numit cat mai curand, precizeaza sursa citata.

Citeste si: Victoria Nuland: Statele Unite sunt alaturi de Romania in calitate de prieten si aliat

Secretarul de stat roman si asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, au avut un schimb de vederi privind ultimele evolutii din vecinatatea estica, cu accent asupra situatiei din Ucraina, a implicatiilor asupra parcursului european al Republicii Moldova si a perspectivelor relatiilor cu Federatia Rusa, in urma interventiei militare ilegale a acesteia in Ucraina care a schimbat echilibrul strategic in regiunea Marii Negre.

In acest context, Bogdan Aurescu “a argumentat asupra necesitatii unei cresteri a prezentei SUA (si NATO) in statele aliate de la frontiera estica a Aliantei, inclusiv in Romania”, informeaza Ministerul de Externe.

Totodata, Bogdan Aurescu a avut intrevederi cu Chris Murphy, presedintele Subcomitetului pentru Europa, si Ron Johnson, membru in Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relatii Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepresedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia si riscuri emergente si Mike Rogers, presedintele Subcomitetului pentru forte strategice din cadrul Camerei Reprezentantilor.

In discutiile cu congresmenii americani, secretarul de stat a promovat obiectivul includerii cat mai rapide a Romaniei in Programul Visa Waiver (VWP), fiind subliniat interesul pentru adoptarea la nivelul Congresului SUA a modificarilor legislative privind criteriile de acces in VWP, scotand in evidenta importanta pe care autoritatile romane, dar si opinia publica romaneasca, o acorda “realizarii acestui deziderat”.

Sursa foto: realitatea.net