Victoria Nuland s-a intalnit cu Titus Corlatean la sediul ministerului Afacerilor Externe

Victoria Nuland

Asistenta secretarului american de Stat pe afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, aflata intr-o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, a avut o intrevedere cu ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean la sediul ministerului.

La finele intalnirii, cei doi oficiali au sustinut o scurta prezentare a concluziilor luate in urma discutiilor din aceasta dimineata. Victoria Nuland a facut si o analiza extrem de succinta a celor 24 de ore pe care le-a petrecut in tara noastra, in final aceasta declarand ca va reveni cu placere ori de cate ori i se va oferi ocazia.

Iata care sunt principalele declaratii facute de Victoria Nuland si Titus Corlatean:]

Titus Corlatean:

Ii urez bun venit doamnei subsecretar de stat , e o vizita pe care o apreciem la cel mai inalt nivel. A fost o oportunitate de a discuta despre parteneriatul nostru strategic. Este un parteneriat robust si fundatia relatiilor bilaterale. Apreciez substanta acestor discutii. Am discutat despre cooperarea in cadrul NATO, despre agenda viitorului summit NATO, din septembier, in Marea Britanie.

Am discutat si despre cooperarea in legatura cu Afganistan, precum si despre un proiect important – scutul de aparare antiracheta, care este in desfasurare. Este esential pentru securitatea in Europa.

Un alt subiect abordat – pozitiile comune pe care avem pentru sustinerea libertatii de miscare in cadrul UE, dar si despre sustinerea obiectivelor europene ale R. Moldova.

In cele din urma, pentru ca vorbim despre acest robust parteneriat strategic, trebuie sa discutam direct, chiar daca anumite pot parea sensibile, manifestam interes pentru intarirea statului de drept in Romania. Este in primul rand interesul nostru, al guvernului Romaniei.

Apreciez inca o data ca subsecretarul de stat a alocat timp pentru discutarea acestor subiecte la Bucuresti. Am fost incantat de prezenta acestui reprezentant de rang inalt al SUA.

Victoria Nuland:

Sunt foarte incantata sa ma aflu din nou Romania. Este ziua domnului ministru de externe, caruia ii multumesc ca a reusit sa aloce timp pentru aceste discutii bilaterale. Domnul Corlatean mi-a usurat misiunea, sunt de acord cu cele expuse de domnia sa.

Multumesc presedintelui Barack Obama, secretatului de stat John Kerry si sper sa putem celebra tot ceea ce am facut impreuna din punct de vedere strategic in cadrul NATO. Vreau sa multumesc Romaniei pentru tot ce a facut in Irak, in Balcani, dar si pentru apararea antiracheta.

Acordul de liber schimb intre UE si SUA – Acest acord va aduce beneficii atat SUA cat si UE, este un factor cheie pentru UE si SUA.

SUA manifesta un interes profund pentru independenta justitiei in tara dumneavoastra. Interesul pentru reforma continua si pentru a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie democratica este cel mai bun partener.

Sursa foto: