Ce a discutat VICTORIA NULAND cu presedintele IOHANNIS si premierul PONTA. UPDATE

Subsecretarul de stat american pentru afaceri europene si euroasiatice, VICTORIA NULAND, se va afla la Bucuresti pentru discutii cu oficiali romani, reprezentanti ai comunitatii de afaceri si societatii civile despre chestiuni bilaterale si regionale, potrivit Agerpres

UPDATE 13.00: Prim-ministrul VICTOR PONTA a avut miercuri, la Palatul Victoria, o intrevedere cu VICTORIA NULAND, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice. Discutiile dintre cei doi au durat o ora. Modalitatile concrete de aprofundare si diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA si situatia regionala au fost principalele teme de discutie cu oficialul american, potrivit unui comunicat al Guvernului.

In cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele in curs de derulare cu partea americana in plan politico-militar, de securitate, al justitiei si in domeniul economic, indeosebi cele din sectorul energetic si IT, precum si noi propuneri de dezvoltare a acestora.

Premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obtinute de Romania in consolidarea reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, precum si angajamentul Guvernului in acest sens.

De asemenea, a subliniat sustinerea si masurile luate de Guvern pentru o alocare adecvata a resurselor bugetare necesare sectorului de aparare, in contextul provocarilor actuale. A fost evidentiata cooperarea bilaterala excelenta in acest domeniu.

Primul-ministru a discutat cu oficialul american si o serie de actiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economica a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creste investitiile americane in economia romaneasca. Cei doi oficiali au avut si un schimb de opinii privind evolutiile din vecinatatea estica.

UPDATE 12.05: VICTORIA NULAND se va intalni, miercuri, la sediul Ambasadei SUA la Bucuresti si cu reprezentantii PNL, ALINA GORGHIU, CATALIN PREDOIU si ANCA BOAGIU, dar si cu senatorul independent MIRCEA GEOANA si cu reprezentantul UDMR ATILLA KORODI.

UPDATE 11.15: In jurul orei 12.00, VICTORIA NULAND se va intalni cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, VALERIU ZGONEA si CALIN POPESCU TARICEANU.

UPDATE 10.52: Discutiile dintre reprezentantul SUA si ministrul de Externe BOGDAN AURESCU s-au incheiat. NULAND a ajuns la Palatul Victoria acolo unde se va intalni cu premierul VICTOR PONTA.

UPDATE 10.50: “In centrul discutiilor s-a aflat dorinta Romaniei de a intari Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar ci si economic. Presedintele a salutat interesul companiilor americane in acest sector si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca. In acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativa, predictibilitate si transparenta in mediul de afaceri”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. 

“Cei doi interlocutori au evidentiat progresele substantiale obtinute de Romania in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei.  De asemenea, s-a facut o trecere in revista a situatiei politice din regiune. Presedintele a reafirmat angajamentele ferme ale Romaniei ca stat membru NATO, exprimand hotararea de a se aloca resursele necesare pentru un raspuns adecvat la evolutiile de securitate preocupante din regiunea noastra si din Europa”, se mai arata in comunicatul citat.

UPDATE 10.00: Intalnirea dintre KLAUS IOHANNIS si VICTORIA NULAND s-a incheiat dupa numai 35 de minute de discutie. In acest moment subsecretarul de stat american a ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Externe, acolo unde va purta o discutie cu ministrul BOGDAN AURESCU.

“Sunt foarte bucuros ca ati decis sa veniti in vizita la inceputul mandatului meu, nu stiu daca mi se datoreaza mie, dar sunt foarte bucuros”, a spus IOHANNIS, in debutul intrevederii. In acest context, VICTORIA NULAND a raspuns: “Cu siguranta se datoreaza dumneavoastra. Am venit sa va vad”. Seful statului a adaugat ca sunt “multe lucruri in comun de discutat in cadrul intalnirii”.

La discutia dintre cei doi oficiali, care a durat aproximativ 35 de minute, au participat si consilierii prezidentiali George Scutaru si Dan Mihalache, consilierul personal al presedintelui Mihai-Razvan Ungureanu, si purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran.

Stire initiala

Presedintele KLAUS IOHANNIS o primeste pe VICTORIA NULAND miercuri, la ora 9,00, la Palatul Cotroceni, informeaza Administratia Prezidentiala. Potrivit sursei citate, in centrul discutiilor se vor afla consolidarea parteneriatului strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii si dezvoltarea dimensiunii economice prevazute in parteneriat. De asemenea, vizita prilejuieste si un schimb de evaluari privind securitatea din regiune si din Europa. 

Si premierul VICTOR PONTA o va primi, la 11,45, la Palatul Victoria, pe VICTORIA NULAND. Miercuri, oficialul american se va intalni si cu ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU. 

“Pe agenda discutiilor bilaterale temele principale sunt: dimensiunea politico-militara a parteneriatului strategic, unde nivelul atins este unul de excelenta, vom avea in acest an un moment foarte important pentru relatia bilaterala, operationalizarea bazei anti-racheta de la Deveselu, care va fi finalizata, iar pasul urmator va fi integrarea sa in sistemul NATO anti-racheta. Vom discuta si despre aspectele economice ale relatiilor bilaterale, vom discuta despre problematica Visa Waiver, despre inlaturarea regimului de vize pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite si alte aspecte care tin de relatia bilaterala”, a declarat marti Aurescu. 

Victoria Nuland efectueaza saptamana aceasta vizite in Germania, Romania, Bulgaria si Franta, conform unui anunt al Departamentul de Stat american.

Sursa foto: facebook / ambasada SUA