Victoria Nuland: Statele Unite sunt alaturi de Romania in calitate de prieten si aliat

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, a transmis un mesaj de felicitare Romaniei cu ocazia implinirii a unui deceniu de la aderarea tarii noastre la NATO.

“Acesta este un an important pentru Romania si pentru relatia transatlantica. La implinirea a 10 ani de cand Romania este membru NATO, SUA isi exprima recunostinta pentru angajamentul tarii dumneavoastra fata de Alianta si pentru toate eforturile comune dedicate sustinerii pacii, libertatii si democratiei, atat in tarile noastre, cat si peste hotare”, se arata in mesajul oficialului american.

Victoria Nuland aminteste faptul ca, in ultimii 10 ani, in calitate de aliati NATO, Romania si Statele Unite ale Americii au colaborat in Balcani, Afganistan, in Marea Mediterana si in Marea Neagra.

“Tot in calitate de aliati NATO, fiecare si-a asumat un angajament solemn in fata celuilalt, conform prevederilor Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Astazi vreau sa reafirm in fata poporului roman ca Statele Unite isi respecta angajamentele”, spune Nuland.

Citeste si: Victor Ponta nu stie cand a aderat Romania la NATO! 

“Statele Unite ale Americii sunt alaturi de Romania in calitate de prieten si aliat si ne dorim sa continuam sa extindem si sa consolidam foarte importanta noastra colaborare”, a mai transmis diplomatul american.

Totodata, Victoria Nuland evoca si evenimentele din Ucraina, atat SUA, cat si Romania condamnand “agresiunea militara a Rusiei si incercarea acesteia de a anexa Crimeea”.

“Tot impreuna suntem alaturi de poporul ucrainean pe masura ce acesta incearca sa-si construiasca un viitor mai pasnic, unit, democratic si prosper”, precizeaza asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia.

Romania a aderat la NATO la 29 martie 2004.

Sursa foto: theguardian.com