Video 1 Mai muncitoresc – Ziua Muncii de altădată

1 MAI MUNCITORESC – ZIUA MUNCII de altadata. British Pathe, unul dintre marii producatori de documentare din lume, a urcat recent pe YouTube peste 3.500 de ore de arhive istorice, din 1896 si pana in 1976. Printre ele, se numara o colectie impresionanta de filme din Romania de altadata. Mai jos puteti urmari o inregistrare despre „realizarile de prestigiu” ale muncitorilor Romaniei Socialiste din anul 1969.

1 MAI, ZIUA MUNCII, era sarbatorita in 1969 prin munca si filme de propaganda. „Dinamica productiei noastre industriale, relevata in recentul comunicat al Directiei de Statistica, ne-a sugerat o noua introspectie in arhiva jurnalului nostru”. Asa incepea o „stire” muncitoreasca din Romania anului 1969. Intr-o inregistrare de arhiva publicata recent pe YouTube de compania British Pathe, se descriu succesele harniciei locuitorilor statului socialist si depasirea asteptarilor privind productia in fabricile patriei.

1 MAI MUNCITORESC. „Realizari de prestigiu, elocvent manifest electoral, in aceste zile, cand tara intreaga se pregateste pentru evenimentul sarbatoresc de la 2 martie”, comenteaza una dintre vocile din reportaj. Pe urma, sunt prezentati Toma Spiridon, maestru principal la Uzinele 1 Mai – candidat in alegerile de deputati pentru Marea Adunare Nationala, precum si Bradut Covaliu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, si el candidat la aceleasi alegeri.

1 MAI MUNCITORESC. In cel de-al doilea filmulet puteti urmari o scurta inregistrare a unui documentar autohton marca Sahia Film care dateaza din anul 1949.

1 MAI MUNCITORESC. In 1889, Federatia Americana a Muncii si Internationala a II-a Socialista au decis ca ziua de 1 Mai sa fie o zi a muncitorilor. Primele manifestatii au avut loc in 1890, atat in SUA, cat si in principalele tari europene, fiind marcata prin manifestatii de strada si mitinguri sau prin diferite manifestari si concursuri distractive.

ZIUA MUNCII. Ziua de 1 Mai a fost marcata, in Romania, incepand din 1890, prin organizarea de petreceri campenesti. Primele demonstratii muncitoresti organizate la noi in tara au avut loc in 1945, la Bucuresti, iar ultimele s-au desfasurat in 1971. In anii urmatori, s-a renuntat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcata prin adunari numite ”populare”, care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalatie de nocturna, fie la Pavilionul Expozitiei Economiei Nationale — azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceausescu.

1 MAI, ZIUA MUNCII. In 1945, in conditiile in care cel de-al Doilea Razboi Mondial nu se incheiase, iar pe teritoriul Romaniei se aflau trupele sovietice, a avut loc prima demonstratie ”a oamenilor muncii”. Au defilat, cu acest prilej, toate categoriile sociale. Au fost vazute pe strazile Bucurestilor care alegorice ale principalelor intreprinderi din Capitala, sportivi, tineri. Ziarul ”Romania Libera” din data de 4 mai 1945, consemna: ”Timp de opt ore valuri uriase de cetateni, precum si sute de care alegorice simbolizand efortul pentru ridicarea productiei si democratizarea tarii au defilat prin fata Guvernului”.

1 MAI MUNCITORESC. Astazi, in cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi libera — numita Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt putine statele in care, in aceasta zi, au loc manifestatii ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-si face publice revendicarile sociale sau profesionale.

Sursa foto si video: youtube.com / british pathe