VIDEO APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: CINE defriseaza ILEGAL, UNGURII sau ROMANII?

Continuam astazi sa va prezentam situatia deplorabila in care au ajuns PADURILE din ROMANIA care sunt “siluite” permanent si ILEGAL de cine vrea si cine nu vrea. In episodul de astazi va prezentam opinia unui blogger, pe pagina sa sharethis.ro, care a lansat o intrebare, indreptatita, si anume: Cine taie padurea din Ardeal? Romanii sau ungurii?

“Romania are paduri pe 26,76% din suprafata. Altfel exprimat, padurile noastre ocupa in prezent 6 380 000 hectare din suprafata tarii. Romania pastreaza importante suprafete de paduri naturale, virgine si cvasivirgine iar in prezent, parte din acestea, de valoare unica, sunt incluse in arii protejate oficial constituite.

Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante. Padurile adapostesc peste jumatate din speciile care traiesc pe pamant, ajuta, de asemenea, la incetinirea incalzirii globale, prin stocarea si retinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase ajuta la reglarea caderilor de precipitatii, sunt surse esentiale de hrana si apa si aduc in acelasi timp enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni.

CITESTE SI: APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: Mii de hectare din MARAMURES sunt lasate de izbeliste 


“Romania, te iubesc”: MAREA DEFRISARE… by medialert

In ciuda acestor argumente, in Romania padurile sunt defrisate rapid fiind utilizate si exploatate in mod abuziv. Defrisarile din ultimii 20 de ani, pot sa fie considerate una din cauzele principale ale inundatiilor anuale care au loc in tara noastra. Si una din cele mai grave probleme este faptul ca nimeni nu doreste sa se gandeasca la consecinte. Peste 350 de mii de hectare de paduri au fost rase de pe harta Romaniei prin defrisari masive.

Conform Raportului de audit privind situatia patrimoniala a Fondului Forestier in perioada 1990 – 2012, statul a pierdut cinci miliarde de euro. Mai mult, potrivit datelor Ministerului Mediului, volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier in perioada 2005-2011 depaseste 630 de mii de metri cubi. Dar cine se face vinovat de acest dezastru care a pus stapanire peste padurile din Romania?

Raspunsul cel putin in opinia mea este clasa politica. Nu pot sa numesc o singura persoana sau 5 sau 10. Fiecare politician are partea lui de vina. Desigur ca romanii vor arata cu degetul catre reprezentantii UDMR. Da vor spune ei, maghiarii sunt de vina, pentru ca ei au gestionat ani la rand acest minister al apelor si padurilor. Nimic mai adevarat, dar in acelasi timp si fals!

Si asta pentru ca reprezentantii UDMR-ului nu au lucrat singuri. Ei au fost supravegheati indeaproape de ceilalti parlamentari romani. Nu ungurii au furat padurile. Padurile au fost furate in egala masura si de unguri si de romani.

CITESTE SI: Companiile austriece macelaresc padurile romanesti, iar politia aresteaza doar tarani cu carute 

Potrivit unor rapoarte ale Curtii de Conturi prin taierile de paduri s-au derulat anual afaceri de peste 1 miliard de euro! Zilnic au fost rase de pe suprafata pamantului peste 41 de hectare de padure, in Romania dupa 1990 taindu-se ilegal peste 80 de mi­lioane de metri cubi de lemn, echi­va­lentul a 366.000 de hectare de padure!

Pentru unii dintre cei care citesc aceste randuri aceste cifre nu reprezinta poate mare lucru. Dar pentru cei care iubesc muntele, si care il apreciaza la adevarata sa valoare, realitatea este una terifianta. In Romania padurile sunt rase sistematic, cu largul concurs al legii si al celor pusi sa o aplice.

Nimeni nu stie cand a inceput aceasta despadurire in Romania. Unii spun ca a inceput imediat dupa 1990, altii spun ca ceva mai tarziu prin 2000 atunci cand Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de ur­genta “cu dedicatie”, prin care incuraja Regia Natio­nala a Padurilor Romsilva sa incheie contracte de van­zare de masa lemnoasa, pe termen lung, de pana la 10 ani, cu agenti economici mari, a caror capacitate de productie depaseste 20.000 de metri cubi pe an. Firma Holzindustrie venea cu promisiunea a mii de locuri de munca si cu bani la bu­get, iar Guvernul Nastase s-a fa­­cut pres in fata investi­torilor austrieci, fara sa tina cont ca acestia curtau Ro­mania pentru ca fusesera for­tati sa plece din propria tara, apoi din Cehia si Polonia, din pricina stilului extrem de agresiv de exploatare a padurilor. Astfel, cu concursul statului roman, marile fir­me exploatatoare (Schweighofer, Kronospan si Egger) au pus mana pe cel mai bun lemn de la Rom­silva, fara a mai participa la licitatiile organizate de regie, la fel ca firmele mici. Conform contractelor sem­nate cu Romsilva in 2002 si 2003, Holzindustrie Schweighofer a dobandit drep­tul de a exploata in jur de 1 milion de metri cubi anual! Unele contracte au expirat la finele lui 2013, dar altele mai sunt valabile si astazi, in Alba si Sibiu.

CITESTE SI: Cale libera pentru reinceperea jafului din padurile Ardealului 

In Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete s-au taiat mii de hectare de padure in ultimii ani. Intre 3 si 5 sute de mii de hectare de padure, nimeni nu stie exact cate, caci sunt neadministrate. O legislatie proasta, gandita de politicieni incompetenti sau poate interesati, a facut ca suprafete imense de padure sa ramana neadministrate. In spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni. Pana acum nimeni nu a fost pedepsit, nici macar prins.

De ani de zile ne batem joc de padurile nostre. Insa din pacate, politicienii si oamenii care conduc si muncesc in aceste institutii sunt direct implicati in jaful din padure, fie ca vorbim de romani sau maghiari.

Poate ca intr-un procent mai ridicat reprezentantii UDMR-ului sunt mai vinovati, dar atunci cum am putea cuantifica proiectul de lege atribuit unor reprezentanti ai PSD, care au semnat un proiect de lege care prevede ca o suprafata impadurita poate fi defrisata complet pentru construirea de pensiuni, restaurante sau spatii de agrement? Din cei 38 de semnatari ai proiectului, 10 sunt proprietari de padure…”

Sursa foto si text: sharethis.ro