VIDEO FABULOS “IONEL” sau documentarul despre STUDENTIA lui ION ILIESCU la MOSCOVA

Detalii INTERESANTE despre anii de studentie petrecuti la MOSCOVA de ION ILIESCU cand a fost coleg cu MIHAIL GORBACIOV si LI PENG. O televiziune din Rusia a realizat un documentar despre viata de student la Moscova a fostului presedinte din care aflam cat de popular era printre colege, ce jocuri incitante se jucau in caminele sovietice si cat de nostalgic era PSD-istul in anii ’50, informeaza Adevarul.

La vremea respectiva, ION ILIESCU era doar un aspirant la meseria de inginer hidrolog, dar pentru ca isi dovedise atasamentul fata de valorile comunismului, Partidul Muncitoresc Roman l-a trimis la studii in Moscova.  „Era un baiat de treaba. A fost simpatizat din prima. Era genul de persoana care spunea bancuri si era in centrul discutiilor“, spune Alexandr Velikanov, coleg de facultate cu fostul presedinte al Romaniei, mai scrie Adevarul.

Russia TV ne prezinta viata idilica a studentului ION ILIESCU la Institutul Energetic „Molotov“, din Moscova, in perioada 1950-1954, in DOCUMENTARUL intitulat “IONEL”. Colegii acestuia isi amintesc ca apelau mereu la garderoba lui „IONEL“: „Uneori, el nu avea ce purta pentru ca toate hainele erau imprumutate pe la colegi. Fetele erau mai interesate de el decat de noi, ceilalti. Era un baiat interesant, probabil ca tinea si de nationalitate“.

Presedintele de onoare al PSD era admirat si pentru calitatile lui de inotator.  Tot atunci ION ILIESCU a cunoscut-o si pe sotia sa, Nina, cei doi casatorindu-se la finalul celui de-al doilea an de facultate.  Intr-una din vizitele sale oficiale in Rusia, in perioada in care a fost presedintele Romaniei, Ion Iliescu s-a reintalnit cu colegii sai de facultate. „Am avut discutii, asa ca intre prieteni. Ei spuneau: «cat de bine a fost pe vremea lui Stalin!». Altul a spus: «Ai innebunit, cum poti sa te gandesti la asta?». Asta a fost, la 20 de ani totul era frumos si bine. Asadar, tineretea a ramas in amintirile noastre ca fiind foarte luminoasa“, a rememorat Iliescu in cadrul documentarului.

La finalul primului an de studiu la Moscova, ION ILIESCU a publicat in „Scinteia“ articolul intitulat „Fericirea de a studia in Uniunea Sovietica“. Intr-un limbaj specific vremurilor, Ion Iliescu spunea: „Pentru orice student roman este o cinste si o fericire sa studieze in Uniunea Sovietica. […] Avem de invatat nespus de mult din felul de a trai si a gandi al omului sovietic, al acestui om de o mare inaltime morala, cult, modest, gata oricand sa-ti spuna deschis ce gandeste si sa te ajute”.

In cartea autobiografica, „Fragmente de viata si istorie traita“, publicata in 2011, ION ILIESCU spune ca, de fapt, chiar in acei ani ai studentiei la Moscova a inceput sa-si dea seama ca e ceva putred in Uniunea Sovietica. “De-abia acolo, in contact cu realitatile sovietice, pierzand, inevitabil, si o anumita doza de naivitate adolescentina, am inceput sa am unele indoieli, nu cu privire la sistem, in general, ci strict legate de felul in care acesta era aplicat in URSS.”, afirma Iliescu in cartea sa.

ION ILIESCU a fost coleg, la Institutul din Moscova, cu MIHAIL GORBACIOV, ultimul Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietica, si cu LI PENG, premierul Chinei timp de 10 ani, intre 1988 si 1998.

Sursa foto si video: adevarul.ro