VIDEO INMORMANTARE BORIS NEMTOV: Mai multi oficiali europeni, impiedicati sa participe la FUNERALII

RUSIA: Doi noi suspecti, arestati in dosarul asasinarii lui Boris Nemtov

FUNERALIILE opozantului rus BORIS NEMTOV, ASASINAT vineri seara in apropierea Kremlinului, au loc marti la Moscova, la centrul Andrei Sakharov, in prezenta unor diplomati si responsabili europeni, in timp ce altii au afirmat ca au fost impiedicati de autoritatile ruse sa participe, relateaza AFP, citata de Agerpres.

INMORMANTAREA lui BORIS NEMTOV, mort la 55 de ani, urmeaza sa se desfasoare in prezenta ambasadorilor tarilor europene si a altor responsabili straini, printre care seful diplomatiei lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigai, Nils Usakovs, si ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik. 

Presedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat ca autoritatile ruse i-au refuzat permisiunea sa participe la funeralii, ca raspuns la sanctiunile europene impotriva Moscovei. Eurodeputata letona Dandra Kalniete a anuntat luni seara ca i s-a refuzat accesul in aeroportul international Seremetievo al capitalei ruse.

CITESTE SI: VIDEO BORIS NEMTOV, lider al opozitiei din Rusia, a fost ASASINAT la MOSCOVA 

CEREMONIA de ADIO este programata sa inceapa marti, la 07h00 GMT, la Centrul Saharov din Moscova, urmata fiind de o slujba religioasa ortodoxa, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui BORIS NEMTOV. Anchetatorii rusi au declarat ca nu resping nicio pista: crima politica, pista islamista din cauza sustinerii de catre opozant a ziarului satiric francez Charlie Hebdo sau omor legat de conflictul ucrainean, comis de ‘elemente radicale’.

Conducerea anchetei a fost incredintata generalului Igor Krasnov, cunoscut pentru ca s-a ocupat mult de mediile nationaliste si radicale, in special in cadrul anchetelor asupra tentativei de asasinare in 2005 a lui Anatoli Ciubais, responsabil al unei intreprinderi publice si fost coleg al lui Boris Nemtov in guvernul rus in anii 1990, si asupra uciderii avocatului Stanislav Markelov si a jurnalistei Anastasia Baburova in 2009.

Tovarasii de lupta politica ai lui BORIS NEMTOV si-au exprimat uimirea ca aceasta crima, ‘planificata minutios’ potrivit anchetatorilor, a putut avea loc sub supravegherea fortelor de securitate, la doi pasi de Kremlin. ‘Este cvasiexclus ca BORIS NEMTOV  sa nu fi fost obiectul unei supravegheri’ a serviciilor de securitate cu prilejul apropierii manifestatiei opozitiei care era prevazuta pentru duminica trecuta la Moscova, a estimat principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnai.

CITESTE SI: Cine l-a UCIS pe BORIS NEMTOV? TEORII si SCENARII

Condamnat la sfarsitul lunii februarie la 15 zile de inchisoare pentru distribuire ilegala de manifeste in metroul moscovit, acest opozant nu a fost autorizat de justitia rusa sa asiste la funeraliile lui BORIS NEMTOV. Unii observatori au subliniat faptul ca numeroase camere de inregistrare supravegheaza aceasta zona din apropierea Kremlinului, in care circula si agenti in civil.

Imagini de proasta calitate difuzate sambata seara de canalul de televiziune rus TVC si luate de o camera aflata la mare distanta de podul pe care a fost UCIS BORIS NEMTOV arata desfasurarea asasinatului.  In momentul crimei, BORIS NEMTOV si insotitoarea sa sunt acoperiti de o masina de deszapezire in unghiul de vedere al camerei. Poate fi vazut un individ, presupusul asasin, alergand spre sosea si urcandu-se intr-o masina de culoare deschisa, care paraseste zona.

CITESTE SI: BIOGRAFIE BORIS NEMTOV: SIMBOLUL REFORMATORILOR RUSI si al OPOZITIEI anti – PUTIN 

Manifestatia programata pentru duminica trecuta s-a transformat intr-un mars in memoria lui BORIS NEMTOV, care a reunit mai multe zeci de mii de persoane. 50 dintre ele au fost arestate pentru incalcare ordinii publice.

Sursa foto si video: youtube.com