VIDEO LAURA CODRUTA KOVESI a vorbit la AL-JAZEERA despre DNA si dosarul lui VICTOR PONTA: Sper sa-l finalizam curand!

Coruptia a patat viata politica si publica a Romaniei in ultimele decenii si a discreditat Guvernul si institutiile statului, spun jurnalistii de la AL JAZEERA. Pentru ziaristii care au venit la Bucuresti sa afle de la LAURA CODRUTA KOVESI care sunt motivele pentru care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a ajuns brandul pe care Romania il exporta in ultimii ani, un lucru este clar. Romania se afla intr-un razboi impotriva coruptiei, iar rezistenta e reprezentata de puternicii politicieni si oameni de afaceri.

In sfarsit exista niste oameni care incearca sa indeparteze coruptia prin puternice campanii judiciare, care ajung pana la cel mai inalt nivel al guvernului. Jurnalistii se arata totusi uimiti ca marea parte a cazurilor procurorilor se bazeaza pe interceptari video si audio. Lucruri pe care, in mod curios, spun ei, LAURA CODRUTA KOVESI le considera normale.

„Trebuie sa avem in vedere si specificul faptelor de coruptie. Nu o sa vedem niciodata un functionar public care isi va chema doi prieteni sa fie martori ca el ia mita. Nu o sa vedem niciodata un ministru care merge undeva in public si primeste mita. Ci atat persoanele care ofera mita si persoanele care iau mita, intotdeauna doresc ca acest lucru sa se intample intr-un loc ascuns, daca se poate in secret, intr-o confidentialitate”, spune Kovesi pentru Al Jazeera.

Procurorul sef, LAURA CODRUTA KOVESI, este un crestin practicant, al carui birou este decorat cu icoane, observa AL JAZEERA. Echipele de reporteri asteapta fara oprire in fata institutiei pe care o conduce sperand sa surprinda urmatorul smecher chemat la audieri, spun jurnalistii. Si nu mica a fost mirarea reporterilor cand s-a ajuns pana la primul ministru al Romaniei.

„Este acuzat de comiterea unei infractiuni de evaziune fiscala, mai multe infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiunea de spalare de bani. Este o investigatie care este in curs si sper sa o finalizam cat mai curand”, a spus LAURA CODRUTA KOVESI despre VICTOR PONTA. „Discursul ei este plat, minimal si fara implicare emotionala.  Este greu de crezut ca nu vorbim despre oricine, ci despre una dintre primele doua figuri politice ale tarii”, noteaza reporterul AL JAZEERA.

Jurnalistii straini noteaza totusi ca numai cu sprijinul puternic al presedintelui Romaniei, LAURA CODRUTA KOVESI a putut sa isi concentreze atentia pe VICTOR PONTA. In afara de dosarul in care este implicat alaturi de Sova, AL JAZEERA vorbeste si despre acuzatiile aduse „bunului sau prieten, mogului media, SEBASTIAN GHITA”. Jurnalistii straini l-au cautat si l-au gasit dupa ce au auzit ca Ghita este cercetat intr-un dosar, alaturi de cumnatului premierului.

SEBASTIAN GHITA: Daca o persoana a facut o greseala, este tot om. Are in continuare drepturi, si chiar daca este acuzat, nu este un inamic al procurorului

„Sunt unul dintre cei mai buni prieteni ai actualului premier, domnul VICTOR PONTA. Am avut campania prezidentiala si am luptat alaturi de camarazii mei politici in tabara lui VICTOR PONTA. Dupa 2 sau 3 luni a inceput aceasta investigatie. Daca o persoana a facut o greseala, este tot om. Are in continuare drepturi, si chiar daca este acuzat, nu este un inamic al procurorului, al societatii, al legii”, spune SEBASTIAN GHITA. In baza acestei teorii, deputatul ocupa in continuare un loc in Parlament, institutia titanica ce domina Capitala, noteaza jurnalistii.

„Cladirea monstruoasa construita de Ceausescu influenteaza intr-un fel creierele parlamentarilor, incep sa isi imagineze ca sunt trimisi acolo de Dumnezeu. Chiar am avut exemple de parlamentari care chiar au spus asta, care au spus ca ei nu sunt oameni obisnuiti”, spune Laura Stefan, expert anticoruptie la ONG-ul ExpertForum. „Cu fiecare dosar deschis de DNA, vezi tot mai multa mizeria”, continua activista.

AL JAZEERA: Parlamentarii corupti care ameninta sa falimenteze tara pentru a doua oara, ca si Ceausescu, ar face bine sa isi aminteasca ce i s-a intamplat fostului conducator

Romanii si-au pus toate sperantele in Klaus Iohannis, un sef de stat care insa nu a putut dovedi fara dubiu ca si-a dobandit corect un imobil din Sibiu. Si nici nu va fi nevoit sa faca asta in urmatorii 5 ani, cat timp este presedinte si are superimunitate, spun jurnalistii.

LAURA CODRUTA KOVESIle-a vorbit jurnalistilor de la AL JAZEERA despre noua moda a politicienilor de a investi in tablouri, dupa ce legenda fostului ministru de Finante, Darius Valcov, care si-ar fi ascuns averea prin cavouri, a facut inconjurul lumii.

„Fiind bunuri de valoare, am avut in acest an mai multe dosare in care persoanele suspectate de coruptie au investit banii in tablouri. In prezent tablourile au fost predate Muzeului National in custodie”, le-a spus sefa DNA jurnalistilor, care observa ca romanii sunt obisnuiti cu coruptia, din moment ce trebuie sa dea bani negri chiar si atunci cand merg pentru un banal consult la medic.

Jurnalistii mai vorbesc de taierea ilegala a padurilor ca principala problema a Romaniei si una dintre cele mai noi lupte ale DNA. Aici este mentionat scandalul in care austriecii de la Schweighofer sunt acuzati ca au taiat ilegal 50% dintre padurile din Romania. Si culmea, noteaza AL JAZEERA, principalul lor furnizor este este statul roman, prin Romsilva. Si aici apare numele premierului VICTOR PONTA, prin implicare socrului sau, Ilie Sarbu, „intr-un dosar in care s-a transferat o padure din proprietatea statului catre mostenitori falsi. Este vorba de 43.000 de hectare, adica suprafata unor comitate englezesti”.

Ultimul dictator al Romaniei, Nicolae Ceausescu, a falimentat tara dupa ce a construit cladirea megalomana, Casa Poporului, iar inainte ca nebunia sa fie completa, a platit cu viata, aminteste AL JAZEERA. „Multi parlamentari acuzati de coruptie ameninta sa falimenteze tara pentru a doua oara. Ar face bine sa isi aminteasca ce s-a intamplat cu fostul lor conducator”, este previziunea sumbra a jurnalistilor straini.

Sursa text: BN24