VIDEO SUMMIT G7: PROTEST de AMPLOARE in apropierea CASTELULUI ELMAU

Liderii celor mai industrializate sapte tari ale lumii se reunesc duminica in Germania, pentru SUMMIT-ul G7Conform BBC, principala problema de pe agenda este criza din Ucraina, intalnirea fiind un instrument de a mentine presiunea diplomatica asupra Rusiei.

Alte chestiuni pe agenda SUMMIT-ului sunt situatia Greciei, ofensiva Statului Islamic, dar si incalzirea globala. RUSIA a fost EXCLUSA de la acest SUMMIT – numit pana acum G8 – de la anexarea Crimeii, anul trecut. Germania, Marea Britanie si SUA doresc sa ajunga la o intelegere si sa ofere sprijin oricarui stat membru UE care ar fi tentat sa nu sprijine sanctiunile date Moscovei.

Occidentul si-a marit in ultima vreme prezenta in tarile est-europene. Sambata, insa, Vladimir Putin a declarat ca tara sa nu este o amenintare. Acesta a declarat cotidianului italian Corriere della Sera: “Numai o persoana cu probleme mintale si doar in vis isi poate imagina ca Rusia va ataca subit NATO”.

CITESTE SI: PESTE 4 000 DE OAMENI AU MANIFESTAT IN GERMANIA IMPOTRIVA SUMMITULUI G7

“Lumea s-a schimbat asa de drastic ca oamenii cu bun simt nici nu-si pot imagina un conflinct la o scara militara mare azi”, a mai spus acesta.

Inainte de summit, mii de oameni au marsaluit la Garmisch-Partenkirchen, existand chiar ciocniri sporadice cu politia. Cativa protestatari au ajuns la spital cu rani, insa violentele nu au avut aceeasi intensitate ca in alti ani.

Sambata, politistii s-au vazut obligati sa actioneze cu gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea. Securitatea participantilor la SUMMIT-ul G7 este asigurata de 17.000 de politisti. In cadrul intalnirii, cancelarul german Angela Merkel doreste sa puna pe tapet si chestiunea pandemiilor globale, cum e cazul Ebola.

Luni, vor fi atinse si probleme ca amenintarile pe care le reprezinta gruparile de militanti, cum ar fi Istatul Islamic.

Inainte de inceperea SUMMIT-ului G7, Angela Merkel si Barack Obama au purtat mai multe discutii, Germania fiind deranjata de practicile de spionaj ale SUA, anunta Reuters.

Potrivit Sky News, se asteapta ca liderul de la Casa Alba sa vorbeasca in cadrul unei conferinte de presa luni, la finalul SUMMIT-ului G7 de la Castelul Elmau.

Sursa foto si video: bbc.co.uk, youtube.com