Viitorul summit NATO va avea loc pe 8 si 9 iunie 2016, la VARSOVIA

Viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice, programat sa aiba loc in 2016 in capitala Poloniei, Varsovia, se va desfasura in zilele de 8 si 9 iunie, a anuntat vineri NATO intr-un comunicat citat de Reuters si AFP.

”Acest summit are loc intr-o perioada cruciala pentru Alianta, cand placile tectonice ale securitatii euro-atlantice s-au deplasat atat in Est, cat si in Sud”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in comunicat, cu referire la criza din Ucraina, respectiv la amenintarea reprezentata de Statul Islamic.

‘Noi punem deja in aplicare cea mai mare consolidare a apararii noastre colective de la sfarsitul Razboiului Rece. La Varsovia, vom trasa calea pentru adaptarea Aliantei la noul mediu de securitate, astfel incat NATO sa ramana pregatita sa apere toti Aliatii impotriva oricarei amenintari, indiferent de unde ar veni’, a subliniat Stoltenberg.

La precedentul summit, de la Newport (tara Galilor) din septembrie 2014, NATO a aprobat planuri extinse de intarire a capacitatilor defensive in Europa de Est, menite sa ofere noi asigurari aliatilor din regiune, ingrijorati de interventia rusa in Ucraina, ca blocul nord-atlantic ii va proteja de un eventual atac.

Anterior, in cursul acestei luni, Polonia si statele baltice au declarat ca vor cere desfasurarea de trupe NATO permanente pe teritoriile lor pentru a contracara intensificarea actiunilor militare ale Rusiei. Un document intern polonez da de inteles ca acest subiect ar putea fi ridicat la summitul de la Varsovia.

Alegerea capitalei polone ca loc de desfasurare a summitului are o semnificatie simbolica, aici fiind semnat in 1955 Tratatul de la Varsovia, prin care URSS si statele comuniste est-europene incercau sa contrabalanseze infiintarea NATO, cu patru ani mai devreme. Tratatul a fost dizolvat in mod oficial la 1 iulie 1991, la doi ani dupa caderea Zidului Berlinului.

Sursa foto www.rusia-insider.com