Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei, despre neintelegerile cu UE: Nu trebuie sa fim umiliti

Viktor Ianukovici a explicat intr-un discurs public de ce Ucraina a respins semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Termenii acordului ar fi fost umilitori in viziunea politicienilor de la Kiev.

Presedintele Ucrainei nu inchide insa portitele de comunicare cu UE. Asteapta o oferta mai avantajoasa.

Declaratia a fost facuta de Ianukovici in cadrul unui interviu televizat, in timp ce mii de ucraineni pro-europeni manifestau in strada fata de decizia puterii de a intoarce spatele UE, scrie Radio Free Europe. Ianukovici a a sustinut ca, in ultimii trei ani, Uniunea Europeana a incercat sa convinga Ucraina sa incheie un acord cu Fondul Monetar International pentru imprumutul a 610 milioane de euro. Seful statului s-a laudat ca a refuzat aceasta propunere pentru ca astfel ar fi fost nevoit sa creasca taxele si sa inghete salariile si pensiile.

“Nu trebuie sa fim umiliti. Noi suntem o tara europeana serioasa. Imediat ce vom cadea de acord asupra conditiilor vom incepe si discutiile despre semnatura”, a declarat presedintele Ucrainei.

Joi, parlamentul din Ucraina a respins o serie de amendamente care i-ar fi permis transferul Iuliei Timosenko in Germania. Fostul premier se afla acum in inchisoare. Aceasta decizie a parlamentului a anulat practic sansele Ucrainei de a mai semna acordul cu UE, avand in vedere ca aceasta era cea mai importanta conditie impusa de Uniune.

UE considera ca dosarul Iuliei Timosenko este unul politic.