Viktor Ianukovici: Ucraina a fost preluata de fascisti. Parlamentul nu este unul legitim. UPDATE

Viktor Ianukovici, fostul presedinte al Ucrainei sustine, vineri, o conferinta de presa in orasul rus Rostov-pe-Don acolo unde a ajuns joi seara. Ianukovici a explicat motivele pentru care a plecat din Ucraina, dar si parerea sa despre ceea ce s-a intamplat la Kiev in ultimele doua saptamani.

In plus acesta a declarat ca a tara sa a fost preluata de fascisti si ca Parlamentul actual (n.red. Rada Suprema) nu este unul legitim. 

„Am fost forta sa parasesc Ucraina din cauza amenintarilor la adresa vietii  mea si a rudelor mele, in timp ce puterea a fost confiscata de nationalisti, pro-fascisti, care reprezinta o minoritate a populatiei.

Criza politica pe care am infruntat-o este rezultatul politicilor iresponsabile ale vestului, iar solutia pentru iesirea din criza este aplicarea acordului semnat cu liderii opozitiei in ciuda faptului ca, din puctul meu de vedere, este unul controversat.

A fost o decizie critica la acel moment, elementele extremiste prezente in Maidan si alte regiuni ar fi trebuit sa predea armele, dar acest lucru nu a fost realizat. Kievul a fost inundat cu arme, iar asa-zisii protestatari au inceput mici pogromuri, sa distruga case, biserici, civili nevinovati au suferit. Oamenii au fost jefuiti si batuti in strada si asta se intampla chiar si in acest moment”, a declarat Viktor Ianukovici ziaristilor prezenti.

„Este nevoie de o investigatie independenta pentru violentele care au avut loc.

Trebuie sa luam in considerare interesele tuturor regiunilor din Ucraina, insa va fi foarte dificil sa iesim din aceasta situatie. Dar Ucraina e o tara puternica si vom iesi din aceasta criza”, a continuat Ianukovici.

„Parlamentul Ucrainei nu este legitim! As dori sa-mi cer scuze pentru veterani, pentru poporul ucrainean pentru ce s-a intamplat, pentru ca nu am avut destula forta sa mentin stabilitate si am permis ce se intampla acum in tara noastra.

Eu nu am fugit nicaieri, am plecat in Harkov, si cand eram inca in Kiev am fost expus unor tiruri de arma automata. Cand am ajuns in Harkov, inca de dimineata, au aparut informatii ca grupuri radicale au inceput sa ajunga in Harkov”, a mai declarat fostul presedinte al Ucrainei.

„Trebuia sa aiba loc un forum la Harkov. Am ajuns noaptea tarziu si incepand cu dimineata zilei de 22 februarie, servicile de securitate aveau informatia ca elemente radicale au sosit in Harkov. Nu era vorba de frica. Nu imi era frica. A trebuit sa ma conformez cu masurile de siguranta”, a continuat Ianukovici.

„In Crimeea, am primit telefoane de la membrii familiei care mi-au spus ca pana si nepotii lor au fost pusi pe lista neagra. Fiul meu si-a luat copilul de la gradinita si a spus ca nu ii poate risca viata.

In ce priveste Ucraina, tot ce se intampla in Crimeea e un raspuns natural la schimbarea banditeasca de regim care a avut loc, atunci cand regimul a fost schimbat de un grup de mafioti. Sunt de acord cu formarea de militii, pentru ca oamenii vor sa se apere, sa-si apere familiile, e un raspuns natural al oamenilor. Ii rog sa evite orice conflict. Crimeea trebuie sa ramana parte a Ucrainei, mentinand, desigur, o autonomie larga”, a mai spus fostul presedinte ucrainean.

„Ma voi intoarce in Ucraina odata ce conditiile legate de securitatea mea si a familiei mele vor fi asigurate. Nu m-am intalnit cu Vladimir Putin pana acum, dar am avut o discutie telefonica si am convenit ca atunci cand vom avea o ocazie, ne vom intalni. Principala mea grija este sa oprim violentele care au loc in aceste momente in Ucraina”, a mai spus Ianukovici.

„Nu stiu ce destin va avea Iulia Timosenko, daca se va implica in alegeri sau nu. Cred ca poporul va raspunde la aceasta intrebare, daca ea va mai avea un viitor in politica sau nu.

In ce priveste de ce a fost condamnata Timosenko, Justitia a dat o decizie, care a fost pusa in aplicare. Conditiile pe care le-a avut in inchisoare au fost foarte bune. Eliberarea ei este o problema ce trebuie discutata din punct de vedere legal.

Nu i-am dorit niciodata raul Iulie Timosenko, nu am sentimente personale negative fata de ea, dar acordul cu Rusia a condus la pierderi de 20 miliarde de dolari pentru Ucraina si asta e o povara si in prezent pentru poporul ucrainean”, a declarat Ianukovici drept raspuns la intrebarile jurnalistilor legate de Iulia Timosenko, cea supranumita „Doamna de Fier” pe vremea cand era premierul din tara vecina.

„Ucraina a fost intotdeauna un partener strategic al Rusiei, din motive economice, legaturi istorice. Eu si Putin am fost permanent in legatura indiferent ca a fost vorba de ratiuni politice, economice sau de alta natura.

Cred ca Rusia va actiona si, din cate stiu caracterul lui Vladimir Putin, sunt surprins de ce a fost asa retinut, de ce a pastrat tacerea. Aceasta e o mare intrebare pe care mi-am pus-o de cand s-au inrautatit lucrurile”, a mai spus Ianukovici.

“Eu sunt presedintele legitim al Ucrainei, am fost ales in mod legitim de poporul meu si de aceea nu recunosc legitimitatea asa-ziseiputeri de la Kiev care a adus haosul si disperarea in Ucraina. Rusia este aliatul nostru, dar nu voi accepta niciodata interventia de niciun fel in problemele interne ale Ucrainei. Interventii care ar pune sub semnul intrebarii integritatea statului ucrainean”, a conchis Vladimir Ianukovici.

Sursa foto: the guardian