Viktor Orban, părăsit de femeia care i-a stat alături 20 de ani. Care este motivul

Viktor Orban, premierul Ungariei, a fost părăsit de cea mai veche colaboratoare a sa la scurt timp după ce politicianul din țara vecină a făcut o serie de afirmații revoltătoare la Tușnad.

Zsuzsa Hegedüs, consilieră a lui Viktor Orban, și-a depus marți demisia din cauza discursului premierului maghiar despre „amestecarea raselor” ținut în timpul Școlii de vară de la Tușnad, Harghita, scrie presa maghiară. În scrisoarea sa către Viktor Orbán, sociologul a apreciat că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetați de sânge rasiști”, așa că, în ciuda prieteniei lor de 20 de ani, ar trebui să pună capăt relației lor de colaborare, notează HVG.

„În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orban.

Zsuzsa Hegedüs a demisionat din funcția de reprezentant al prim-ministrului maghiar responsabil cu incluziunea socială, deși era una din cele mai vechi colaboratoare. De profesie sociolog, ea a confirmat decizia pentru HVG și a trimis ziarului scrisoarea pe care i-a scris-o lui Viktor Orbán marți dimineață. „Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase, care, deși mi-a devenit din ce în ce mai dificilă de când ai luat-o pe o turnură iliberală, tot părea sustenabilă pe termen scurt. Totuși, după un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu mai am altă opțiune: în ciuda faptului că nu mi-ai restricționat niciodată libertatea totală în cererea ta inițială, acum trebuie să mă despart public de tine din cauza a ceea ce a fost spus la Tușnad”, a precizat Hegedus.

„Nu știu cum de nu ați observat că ați transformat tema antimigrație și anti-europenismul de mai devreme într-un discurs nazist pur, demn de Goebbels”, a conchis Hegedus.

Sursa foto: BBC