Violente Ucraina: Protestatari pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Tensiunile continua in Ucraina, dupa ce manifestanti prorusi au atacat duminica cladiri oficiale din trei orase importante din estul tarii. Totodata, in aceasta regiune, aflata la frontiera cu Rusia, au loc in fiecare duminica, de la indepartarea regimului prorus de la Kiev, la sfarsitul lui februarie, manifestatii pentru alipirea la Rusia.

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. Oamenii sunt nemultumit si cer un referendum pe tema independentei de Ucraina, exact cum s-a intamplat in Crimeea, noteaza BBC.

Astfel, presedintele ucrainean interimar, Olexandr Turcinov si-a amanat vizita in Lituania, convocand o intalnire de urgenta.

Revoltele survin la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Citeste si: PROBLEME LA DONETK! MANIFESTANTII PRORUSI AU INVADAT SEDIUL ADMINISTRATIEI PROVINCIALE

In urma protestelor, Kievul suspecteaza Moscova ca orchestreaza o rupere a estului tarii sau o invazie rusa.

O ipoteza vehiculata este aceea ca Rusia s-ar putea sa intervina, din motive “umanitare”, in cazul in care Kievul nu stopeaza aceste proteste ce risca sa devina violente.

In Donetk a avut loc cel mai violent protest. Un grup mare de activisti, aproximativ 150, s-a rupt de multimea de manifestanti din centrul orasului pentru a ataca si ocupa cladirea guvernului regional. Acestia au arborat steagul Rusiei, in uralele multimii: “Rusia, Rusia”.

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogeen, iar la Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe Putin ca “a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii”.

Tensiunile intre Rusia Ucraina sunt la un nivel ridicat. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Sursa foto: ziare.com