Viorel Popescu, fost director al RATB, retinut pentru abuz in serviciu

CONSILIUL GENERAL, BUCURESTI, CGMB, CONSILIU DE ADMINISTRATIE, RATB, POPESCU MARIN, PARVUT OVIDIU, ORZATA RADU, ACOVEI DOREL, LUPASCU MARIAN

Fostul director al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Viorel Popescu, a fost retinut pentru 24 de ore, vineri, de procurorii anticoruptie sub acuzatia de abuz in serviciu. El va fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. 

Viorel Popescu este acuzat ca ar fi adus un prejudiciu de peste 800.000 de euro. Concret, procurorii sustin ca Viorel Popescu ar fi incheiat un contract de asistenta juridica, in martie 2012, cu o firma fara atributii in acest sens. Firma ar fi trebuit sa recupereze mai multe datorii catre RATB. Pentru serviciile acestei firme, regia a platit 820.000 de euro, bani care vor fi recuperati daca Viorel Popescu va fi condamnat definitiv de instantele de judecata.

Va prezentam mai jos comunicatul de presa al DNA remis Mondo News

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, de la­­­ data de 06.06.2014- pâna la data de 07.06.2014, a inculpatului POPESCU VIOREL, la data faptelor director general R.A.T.B., sub aspectul savârsirii infractiunii de abuz in serviciu, in scopul obtinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in perioada 10.11.2011-09.10.2012, inculpatul POPESCU VIOREL, in calitate de director general R.A.T.B, nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodata, foloase materiale necuvenite pentru o firma privata.

Citeste si: O angajata a RATB a fost RETINUTA dupa ce a luat MITA

Concret, la data de 13.03.2012, intre R.A.T.B. si o societate comerciala, care nu avea drept asistenta juridica si reprezentare in instanta, a fost incheiat un contract de prestari servicii juridice. Din continutul contractului rezulta ca R.A.T.B., prin inculpatul POPESCU VIOREL, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la C.A.S.M.B., in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu C.A.S.M.B.

Din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de C.A.S.M.B. fata de R.A.T.B., in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control.

De altfel, conducerea R.A.T.B. cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de C.A.S.M.B., defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incât aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private prin contractul indicat.

In baza contractului de consultanta juridica, R.A.T.B. a efectuat plati, nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti.

Citeste si: Judecatorii arestati preventiv pentru coruptie, SUSPENDATI din functia de magistrat

In dosar, cercetarile au fost demarate ca urmare a sesizarii formulate de Corpul de Control al Primului Ministru. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

In aceeasi cauza au fost puse in aplicare, la aceasta data, mandate de perchezitie domiciliara pentru 8 adrese din Bucuresti.

Inculpatului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.