Virgil Nastasi, geniul fotografiei romanesti, a murit in aceasta dimineata

Virgil Nastasi, un renumit fotograf din Brasov, a murit, miercuri, la varsta de 74 de ani. Colegii si cei care i-au apreciat fotografiile au transmis, pe Facebook, mesaje de condoleante, exprimandu-si regretul pentru trecerea in nefiinta a talentatului fotograf brasovean.

Astfel, Dan Dinu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de adio pentru cel care a fost Virgil Nastasi. “In urma cu putin timp, s-a stins din viata un fotograf si alpinist brasovean pe care l-am stimat foarte mult… nu numai pentru ce a realizat, ci mai ales pentru felul lui de a fi. Este vorba de Virgil Nastasi. A lasat in urma foarte multe imagini care sa ne povesteasca despre cum se mergea pe munte in acei ani de inceput”, a scris Dan Dinu.

Virgil Nastasi s-a nascut in anul 1939, a fost de profesie inginer mecanic, iar in perioada 1957-1962 a practicat alpinismul in cadrul asociatiei sportive “Stiinta” Brasov, iar intre 1967-1976 speologia la clubul “Avenul”, transmit televiziunile de stiri.

Natura i-aa trezit lui Nastasi dorinta de a inregistra imaginile si intamplarile traite, ajungand astfel sa practice fotografia. A inceput sa fotografieze in anul 1955, cu un aparat Voigtländer Becssa model 1938, fromat 6×9 cm cu burduf, imaginile realizate avand un caracter preponderent documentar.

In anul 1970 a participat la concursul de arta fotografica cu tema turistica “Romania Pitoreasca” Bucuresti, unde din cele 4 lucrari trimise au fost admise 3, una fiind distinsa cu “Mentiune”. Aceasta l-a stimulat sa-si aprofundeze cunostintele in domeniul fotografiei si a inceput sa studieze ca autodidact elementele compozitiei artistice a imaginii vizuale si posibilitatile creative ale aparatului fotografic.

In 1971 a devenit membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (AAF), iar in 1972, prin reactivarea mislcarii fotografice in Brasov, a devenit membru fondator al fotoclubului “EXDECO”.

De atunci a participat la diferite saloane nationale si intrenationale de arta fotografica, avand numeroase lucrari admise si premiate.

In 1999 primeste titlul de “Artist al Federatiei Internationale de Arta Fotografica” (AFIAP) iar in 2003 cel de “Excellence FIAP” (EFIAP).
Ca si la inceputul activitatii fotografice, genul preferat a ramas tot peisajul natural, de la adancul pesterilor si farmecul padurilor, pana la crestele inzapezite ale muntilor.