Virusul gripal A/H6N1 ameninta omenirea! Vezi cum se manifesta

Un nou virus ameninta sa-i afecteze pe oameni in perioada urmatoare. A fost descoperit, pentru prima data la om, noul virus gripal A/H6N1, care circula des in cadrul fermelor de pasari, transmite AFP.

Tulpina virusului identificata la o tanara in varsta de 20 de ani din Taiwan este de o virulenta relativ scazuta, iar cercetatorii din Taiwan fac apel la vigilenta, explicand ca exista riscul ca acest virus sa se combine cu alte virusuri si sa devina periculos. Oamenii de stiina insista asupra necesitatii de a se pregati fara intarziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexa si imprevizibila.

Tanara din centrul Taiwanului s-a prezentat le spital cu simptome gripale si senzatie de sufocare in mai 2013. Ea a reactionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) si de atunci s-a recuperat total, scriu ei in revista medicala specializata The Lancet Respiratory Medicine, publicata joi.

Cercetatorii detaliaza in revista aceasta prima infectie la om cu un virus H6, deja data publicitatii in cursul verii. in afara de subtipurile H1, H2 si H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja inregistrate infectii la om cu virusurile H5, H7 si H10, amintesc ei.

Acest virus prezinta o mutatie (G228S) la hemaglutinina (“H”-ul), o proteina de la suprafata sa, care ii permite sa se fixeze pe celulele umane libere. Aceasta modificare a virusului ar putea, prin cresterea afinitatii pentru un receptor uman al cailor respiratorii superioare, sa ii permita sa devina mult mai infectios pentru oameni.

“Cercetari complementare sunt necesare pentru clarificarea unei potentiale amenintari reprezentate de acest virus emergent”, spun oamenii de stiinta.

Foto: Focus Taiwan