VIRUSUL ZIKA a SPERIAT LUMEA: Cand ar putea fi gata un VACCIN

Un VACCIN pentru VIRUSUL ZIKA ar putea fi pregatit pentru folosirea de urgenta pana la sfarsitul acestui an, a dezvaluit unul dintre creatorii vaccinului. Data este mult mai incurajatoare decat estimarile oficialilor americani.

VIRUSUL ZIKA este legat de malformatiile nou-nascutilor si se raspandeste cu o viteza ce a creat panica la nivel international. Omul de stiinta canadian Gary Kobinger, care lucreaza intr-un consortiu ce pregateste un VACCIN pentru VIRUSUL ZIKA, a aratat ca prima faza a testelor pe oameni poate incepe in luna august, scrie Reuters.

Daca are succes, este posibil ca VACCINUL pentru VIRUSUL ZIKA sa primeasca aprobare pentru a fi folosit intr-o situatie de urgenta publica in octombrie sau noiembrie. “Principalul este sa fim pregatiti pentru ce e mai rau. VACCINUL pentru VIRUSUL ZIKA  este usor de produs. Poate ajunge la nivele foarte mari in scurt timp”, a afirmat Kobinger, care a ajutat si la dezvoltarea unui vaccin pentru Ebola aflat inca in stadiu de testare.

CITESTE SI: VIRUSUL ZIKA ARE “POTENTIAL PANDEMIC EXPLOZIV” SI A AJUNS IN EUROPA

Statele unite au doua potentiale VACCINURI pentru VIRUSUL ZIKA si ar putea incepe testarea pe oameni pana la sfarsitul anului, insa ar mai putea trece cativa ani pana cand un vaccin va fi disponibil, au aratat oficiali americani joi. Brazilia a raportat primele cazuri de ZIKAdin America de Sud in mai 2015. Majoritatea cazurilor nu au simptome si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) apreciaza ca aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost infectate in aceasta tara.

VIRUSUL ZIKA raspandit de tantari a ajuns, din mai 2015, in peste 20 de tari. In acelasi timp, s-a inregistrat o crestere abrupta a cazurilor de microcefalie – copii nascuti cu capete anormal de mici – si dintr-o afectiune rara a sistemului nervos, sindromul Guillain-Barre. Intr-un spital din Recife, in nord-estul Braziliei, s-a ajuns ca de la cinci cazuri pe an medicii sa vada 300 doar in ultimele sase luni.

Situatia este atat de alarmanta incat OMS a decis infiintarea unui comitet de urgenta care sa analizeze situatia si sa recomande masuri de sanatate publica.

Sursa foto: bbc