VIZITA ISTORICA: Presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE este la BUCURESTI. DECLARATII

Presedintele Frantei, FRANCOIS HOLLANDE, efectueaza o VIZITA de STAT in Romania, in program figurand intalniri cu presedintele KLAUS IOHANNIS si cu premierul DACIAN CIOLOS, dar si o vizita la laserul de la Magurele sau inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav.

UPDATE 4: DECLARATIILE CELOR DOI PRESEDINTI DE LA CONFERINTA de PRESA COMUNA SUSTINUTA LA PALATUL COTROCENI:

FRANCOIS HOLLANDE:

– Va multumesc pentru invitatie, este prima vizita de stat dupa 1997.

– S-a definit un parteneriat strategic acum cativa ani, iar aceasta vizita de stat nu trebuie doar sa il respecte, ci sa il aprofundeze.

– Acest lucru este ilustrat de mai multe proiecte.

– Impreuna ne vom deplasa la Magurele, la laserul ELI, unde cercetatorii de nivel inalt si-au pus in comun competentele si cunostintele.

– Apoi mergem la Brasov. Dorim sa aratam ca impreuna, Franta si Romania au vointa de a coopera in ceea ce priveste apararea.

– Si ministrii Apararii se vor intalni de acum inainte pentru a gasi impreuna solutii pentru apararea Europei.

– Obiectivul nostru este sa avem o industrie europeana a apararii.

– Romania doreste sa se dezvolte, sa se deschida, sa se integreze in UE, iar Franta a insotit-o pe acest drum.

– Sunt aproape 450 de intreprinderi franceze in Romania, au creat aproape 100.000 de locuri de munca.

– Aceasta vizita de stat vrea sa puna in lumina si cooperarea universitara de nivel inalt. Avem sute de acorduri intre institutiile universitare din Franta si Romania. SUnt mai bine de 4.000 de studenti romani in Franta in programul Erasmus.

– Impartasim francofonia. Acum cativa ani am avut un summit al francofoniei in Romania, Romania are radacini latine. 20% din elevii romani invata franceza ca si prima limba, iar 80% ca limba a doua. Acesta legatura lingvistica trebuie sa o punem in slujba culturii.

– Multi romani au fost exilati in Franta si au dat tot ce e mai bun.

– Vom organiza un sezon cultural incrucisat 2018-2019, in perioada in care Romania va asuma presedintia UE.

– Peste trei zile vom fi la Bratislava. Prima este de a-i proteja pe europeni, sa le asiguram securitatea, sa controlam frontierele externe.

– Fiecare tara trebuie sa faca un efort, si tarile Schengen, si celelalte. Este un punct esential impotriva terorismului: sa vedem cum pot aduce aeroporturile romane o contributie la securitate, prin eficacitatea lor.

– Am abordat chestiunea lucratorilor detasati. Nu putem accepta fraudele, abuzurile care impiedica libera circulatie. E in interesul tuturor sa ii pedepsim pe cei care abuzeaza si care dau apa la moara partidelor extremiste. Directiva trebuie modificata pentru a respecta principiile care ne unesc.

– Am bordat si chestiunea rromilor, care acum cativa ani a avut consecinte politice in Franta. Aceasta chestiune a fost abordata din 2012, s-au gasit raspunsuri, de o parte si de cealalta. Vrem sa asiguram sprijinul luptei impotriva saraciei pentru a ne asigura ca aceste populatii au conditii de trai decente in tara lor. E o chestiune de demnitate, solidaritate. Sa evitam ca aceste subiecte sa nu fie folosite in sprijinul xenofobiei.

– Am discutat despre Ucraina. Acordurile de la Minsk – singura metoda.

– In Orientul Mijlociu trebuie sa sprijinim toate eforturile pentru incetarea ostilitatilor. Sa vedem cum gasim o solutie stabila in Siria.

– Multumesc Romaniei pentru solidaritatea fata de Franta, in timpul atentatelor, si pentru sprijinul acordat in Mali si in alte situatii.

– Trebuie sa avem o Europa implicata pana la sfarsitul anului in acordul de la Paris.

– Romania nu e o tara ca oricare alta, avem radacini comune, impartasim multe legaturi. Am impresia ca ma aflu acasa si va multumesc pentru acest lucru.

KLAUS IOHANNIS:

– Vizita de stat de astazi este o puternica reconfirmare a importantei pe care o acordam relatiei de parteneriat strategic. Putem sa spunem de pe acum ca avem un parteneriat strategic aprofundat, intensificat si ca lucram la aceasta relatie foarte speciala.

– Istoria prieteniei si cooperarii traditionale dateaza de mult mai mult timp. Ma bucur ca vizita are loc la 25 de ani de la semnarea tratatului de intelegeer amicala.

– Vizita si dialogul de astazi confirma o relatie privilegiata, solida, cu potential generos, in care ne implicam impreuna.

– Avem un parteneriat exceptional, bazat pe incredere si rezultate tangibile.

– Am analizat foaia de parcurs actualizata in iunie la Paris.

– Am fost amandoi de acord si multumiti sa intensificam dialogul care pana acum a fost in domeniul ministrilor de Externe, axat pe corelare pe probleme de politica externa. Am decis sa ridicam acest format la nivelul ministrilor de Externe si de Aparare.

– Cooperarea economica va primi un impuls si cu ocazia acestei vizite.

– Ma bucur ca dl Presedinte va vizita uzina de la Ghimbav, un proiect care va avea, sunt convins, acelasi succes pentru noi pe care il are Dacia – Renault.

– Vom vizita centrul de cercetare de la Magurele. In acest domeniu Romania si Franta au un potential de dezvoltare. Azi va fi semnat la Magurele un document important si un protocol de cooperare in domeniile educatiei si formarii profesionale.

– O atentie aparte a fost acordata pregatirii sezonului cultural incurcisat. Vom marca in Franta si in Romania centenarul Romaniei moderne.

– La finele acestei saptamani vom participa la summit-ul de la Bratislava, unde vom discuta despre viitorul UE.

– Provocarile actuale pot fi depasite doar printr-o actiune comuna a celor 27 de state membre. Trebuie sa evitam fragmentarea, de aceea e important sa ne concentram pe actiuni si obiective care ne unesc.

– Trebuie sa comunicam mai mult, mai bine si mai inteligent despre UE.

– Cred ca prioritatile noastre strategice trebuie sa fie securitatea interna si externa a UE, cresterea economica si crearea de locuri de munca, bugetul UE si piata interna.

– Am avut discutii si pe dosare sensibile. Am abordat impreuna, foarte constructiv, tematica aderarii Romaniei la Schengen. Putem sa gasi impreuna solutii pentru directiva detasarii lucratorilor.

– Se contureaza o colaborare mult mai intensa, in beneficiul Frantei, Romaniei si UE.

UPDATE 3: Presedintele FRANCOIS HOLLANDE a fost primit la Palatul Cotroceni de omologul sau. Dupa intonarea imnurilor de stat si prezentarea delegatiilor, cei doi presedinti au facut fotografia oficiala, dupa care s-au retras pentru convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii. 

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul ca aceasta vizita este “o expresie vie a relatiei pe care am contruit-o si un prilej foarte bun pentru a intensifica parteneriatul nostru strategic”. De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat ca Romania si Franta isi doresc sa lucreze impreuna atat in domeniul bilateral, cat si in vederea “continuarii proiectului european”.

UPDATE 2: Presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE a vizitat marti dimineata Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol – prima oprire din programul vizitei de stat pe care o face in Romania.

UPDATE 1: Un agent pe motocicleta din coloana oficiala a presedintelui francez FRANCOIS HOLLANDE a cazut chiar inainte de intrarea in Parcul Carol. Imaginile prezentate de postul de televiziune Digi 24 arata ca agentul SPP s-a ridicat imediat, fara nici un fel de rani. Motociclistul a alunecat pe carosabilul umed. Mai mutle masini au stropit bulevardele din Bucuresti aflate pe traseul coloanei oficiale a presedintelui FRANCOIS HOLLANDE, aflat in vizita de stat in Romania.

Este prima vizita de stat efectuata de un presedinte al Frantei in Romania dupa 1991. Airbus Helicopter Industries va inaugura marti la Ghimbav noua sa fabrica de elicoptere, primul model  H215 urmand a fi fabricat in 2017 sau 2018, iar capacitatea de 15 unitati/an ar trebui atinsa in 2020. La inaugurare participa presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE, dar si premierul roman Dacian Ciolos. Fabrica ocupa 10.000 mp, iar modelul H215 este esential pentru operatiunile Airbus pe plan mondial. O parte dintre angajatii de la Brasov sunt pregatiti la uzina de la Marignane, de langa Marsilia.

Sursa foto: realitatea