Vizita lui Ponta in SUA, legata de interesul companiilor americane pentru Rosia Montana si gazele de sist? Raport Democracy Institute

Vizita premierului Victor Ponta in SUA, programata pentru saptamana viitoare, ar avea ca principala tinta de discutii economia Romaniei, in raport cu privatizarile, in cadrul intrevederilor premierul roman urmand sa dea explicatii cu privire la avantajele pe care le-ar obtine in tara noastra cele mai importante companii energetice americane, cu referire la Rosia Montana si la gazele de sist, arata un raport al Democracy Institute intitulat “Balkan Tiger or Balkan Backwater”, citat de Vocea Rusiei. 

Raportul are 35 de pagini, este semnat de fondatorul institutiei Democracy Institute, Patrick Basham, un apropiat al administratiei democrate de la Casa Alba, membru al Cato Institute, unul dintre cele mai influente think tank-uri din SUA si din lume. 

Documentul “anunta vizita lui Ponta la Washington unde va da explicatii in fata oficialilor americani cu privire la avantajele pe care le-ar obtine in Romania cele mai importante companii energetice americane, conditionand astfel succesul economic si democratic al Romaniei de demararea proiectului Rosia Montana si de exploatarea in forta a gazelor de sist”. Raportul american prezinta Romania drept un Tigru balcanic, cu perspective de crestere aproape nebanuite, iar pe Victor Ponta ca pe un Tony Blair al Balcanilor”.

In opinia lui Patrick Basham, Ponta promoveaza „modelul romanesc de management al crizei si reconstructie post-criza”, viziunea sa politica bazandu-se exclusiv pe privatizari masive, prin vanzarea pachetelor minoritare la companiile de stat, mai tranmite Vocea Rusiei.

Raportul “Balkan Tiger or Balkan Backwater” subliniaza ca in Romania mai exista si un numar destul de mic, dar plin de hotarare, de oponenti ai proiectului Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist, considerate drept „proiecte de dezvoltare sustenabila din punct de vedere al mediului” care ar fi motivati si de alte interese decat cauza ecologista (aluzie la posibila implicare a Rusiei).

Conform opiniei americane, impartasita de Victor Ponta, gazele naturale ale Romaniei trebuie extrase neaparat de companiile americane Chevron si Exxon, prin fracturare hidraulica si vandute inapoi romanilor de catre partenerul sau strategic la acelasi pret cu cel al gazelor rusesti aduse din Siberia. Scazand totusi redeventa de 4%, platita statului roman, dar lasand in urma judete intregi contaminate cu substante toxice si de efectul fenomenelor de instabilitate a terenului similare celor din zona Izvoarele – Slobozia Conachi din judetul Galati.

Concluzia raportului publicat de Democracy Institute: Romania va demonstra ca are o economie functionala de succes, daca va da unda verde proiectului minier de la Rosia Montana si exploatarii la scara larga a gazelor de sist.