VIZITA OFICIALA la SARAJEVO a lui PAPA FRANCISC, considerata un SEMN al PACII

Papa Francisc

Papa Francisc se afla intr-o vizita oficiala in Bosnia-Hertegovina, iar sosirea Suveranului Pontif la Sarajevo este considerata un semn al pacii, la 20 de ani de la incheierea razboiului civil, informeaza B1 TV.

Cel mai important moment al vizitei a fost Sfanta Liturghie, oficiata de Papa Francisc pe stadionul Kosevo la care au luat parte zeci de mii de persoane.

“In lume au aparut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea razboi mondial, care este dus treptat, si, in contextul comunicarii globale, se resimte o atmosfera de razboi. Unii doresc sa instituie aceasta atmosfera in mod deliberat, dar razboiul inseamna copii, femei si batrani in tabere de refugiati. inseamna stramutari fortate, locuinte, strazi si fabrici distruse”, a fost discursul Suveranului Pontif.

CITESTE SI: PAPA FRANCISC vine in ROMANIA, la invitatia lui KLAUS IOHANNIS

Vizita sa este considerata o provocare de securitate pentru Bosnia, tara cu populatie majoritar musulmana, in care in ultimii ani au avut loc mai multe atacuri islamiste.

Din programul Papei Francisc la Sarajevo fac parte intalniri pe care acesta le va avea la Presedintia Bosiniei-Hertegovina, dar si cu episcopii acestui stat. Vizita Suveranului Pontif este vazuta drept o provocare de securitate pentru Bosnia, tara lovita in ultimii ani de mai multe atacuri islamiste. Cu doar o luna inainte de sosirea Papei la Sarajevo, a avut loc un atac impotriva unui comisariat de politie din estul Bosniei, in care un islamist a impuscat mortal un politist si a ranit alti doi.

CITESTE SI: IOHANNIS, primit de PAPA FRANCISC. Presedintele i-a facut un cadou inedit Suveranului Pontif

Sarajevo este supranumit Ierusalimul din Occident, a declarat anterior Papa Francisc, referindu-se la mozaicul etnic si religios din acest oras. Potrivit celui mai recent recensamant, 45 la suta din populatia Bosniei-Hertegovina este musulmana, aproximativ 30 la suta este crestin-ortodoxa si 15 la suta catolica.

Fosta republica iugoslava a fost devastata de un razboi interetnic, in perioada 1992-1995, in urma caruia au pierit o suta de mii de oameni. in Bosnia exista de atunci o miscare islamista, din care fac parte mujahedini veniti sa lupte alaturi de musulmanii bosniaci.

De altfel, vizita din 1997 in Bosnia a Papei Ioan Paul al II-lea a fost marcata de o tentativa de asasinat ai caror organizatori, care, potrivit presei straine, ar fi fost jihadisti, nu au fost niciodata identificati. Cu cateva ore inainte de sosirea fostului papa la Sarajevo, o incarcatura formata din mine antitanc a fost descoperita sub un pod pe care urma sa ajunga cortegiul pontifical.

Sursa foto www.gandul.info