Viziunea Grupului PPE din Parlamentul European asupra politicii de vecinatate in Europa de Sud-Est si Est (I)

Europa de Sud-Est

Din anul 2003, tarile din Europa de Sud-Est au facut parte din procesul de extindere, ceea ce le ofera perspectiva aderarii la UE.

Consiliul European de la Salonic, din iunie 2003, a afirmat ca viitorul tarilor din Balcanii de Vest se afla intr-o Europa unita. Croatia, care s-a alaturat in iulie 2013, a fost, fara indoiala, un succes pentru Uniunea Europeana. Aderarea sa demonstreaza ca usa ramane deschisa pentru toate tarile europene capabile sa indeplineasca criteriile de aderare. Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Muntenegru si Serbia au atins pana acum statutul de candidat la UE, in timp ce UE a stabilit relatii mai ferme cu Bosnia si Hertegovina, Albania si Kosovo .

Este esential sa se mentina un interes in Europa printre tarile din Procesul de la Salonic.

Grupul PPE subliniaza:

1.        responsabilitatea guvernelor din regiune: accentul trebuie pus pe reforma juridica, democratizarea si dezvoltarea infrastructurii;

2.        importanta cooperarii regionale;

3.        responsabilitatea istorica a UE fata de aceste tari.

Utilizarea criteriilor de apartenenta pentru a garanta institutii solide

Pana in prezent, pe langa promovarea stabilitatii si a prosperitatii pe continent, procesul de extindere a facut posibila consolidarea valorilor comune ale libertatii, democratiei, statului de drept si ale economiei de piata. Dar, desi extinderea ar trebui sa contribuie la aprofundarea si coeziunea Uniunii, UE trebuie sa ia in considerare chestiunea granitelor sale geografice.

Grupul PPE considera ca este obligatorie respectarea cu strictete a criteriilor de la Copenhaga . Procesul de aderare depinde de performanta individuala a tarilor in curs de aderare, luand in considerare capacitatea UE de absorbtie. Acesti factori vor garanta consolidarea proiectului european prin institutii robuste, fiabile si democratice si vor face visul european accesibil altor tari europene. Strategia de extindere ar trebui sa fie mult mai mult decat o metodologie pentru desfasurarea negocierilor.

Grupul PPE sprijina analiza atenta si eficienta a consecintelor extinderii. Fiecare tara candidata ar trebui tratata pe propriile sale merite. In acest sens, salutam aderarea Croatiei la 1 iulie 2013.

Sursa foto: mondonews