Viziunea Grupului PPE din Parlamentul European asupra politicii de vecinatate in Europa de Sud-Est si Est (II)

Parteneriatul Estic

Parteneriatul estic isi propune sa ofere o perspectiva europeana tarilor de la granitele UE, cum ar fi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina si Belarus. Avand in vedere dorinta lor de a se apropia de UE, Parteneriatul estic permite incheierea de noi acorduri de asociere, integrarea treptata in economia UE si o mai mare mobilitate a cetatenilor acestor tari (acordarea mai usoara a vizelor si acordurile de readmisie).

Incurajarea reformei politice si socio-economice: Euronest

Grupul PPE recunoaste oportunitatea unica pe care acest parteneriat o reprezinta pentru vecinii nostri. El incurajeaza toate tarile implicate sa obtina cat mai repede posibil rezultate tangibile in procesul lor de reforma politica si socio-economica.

In acest sens, Grupul PPE s-a aflat in spatele crearii Adunarii Parlamentare Euronest, care urmareste:

1.        sa incurajeze dialogul;

2.        sa evalueze succesele si provocarile Parteneriatului estic;

3.        sa promoveze democratia, prosperitatea, stabilitatea si securitatea in regiune.

Ar trebui sa se puna accent si pe inca doua domenii de interes: aprovizionarea cu energie si politicile sectoriale.

Promovarea democratiei si a bunei guvernari cu parlamentele nationale

In tarile in care situatia politica ofera motive suplimentare de ingrijorare (Ucraina si Belarus), Grupul PPE reafirma ca practicile democratice si buna guvernanta sunt de o importanta fundamentala. Statul de drept, libertatea de exprimare, dreptul cetatenilor la informare si organizarea alegerilor libere si corecte sunt principii irevocabile. Intelegerea reciproca trebuie incurajata prin definirea unor pozitii comune intre Parlamentul European si parlamentele nationale.

Sursa foto: mondonews