Viziunea Grupului PPE din Parlamentul European asupra razboiului hibrid (I)

“Razboiul hibrid” este un termen care a fost inventat pentru a descrie conflictele moderne care nu sunt conforme cu modelul razboaielor conventionale, luptate de armatele unor state aflate in conflict. Nu exista o definitie precisa a “razboiului hibrid”. Termenul este utilizat pentru a descrie un conflict in care un adversar foloseste o combinatie de activitati conventionale, neregulate, teroriste si criminale pentru a-si atinge obiectivele.

Posibilitatea amenintarilor hibride nu este ceva nou. Odata ce doua parti sunt “in razboi” intotdeauna vor folosi orice mijloace pentru a-si asigura victoria. Combinatia fortelor regulate cu militiile neregulate in Revolutia americana sau Guerrilla spaniola in razboaiele napoleoniene sunt considerate a fi primele exemple de razboi hibrid.

Astazi, se pot distinge trei elemente principale in razboiul hibrid. Exista lupte conventionale, cu trupe regulate sau neregulate, exista activitati teroriste si criminale, care vizeaza populatia generala si exista propaganda care vizeaza reputatia si moralul adversarului. Toate aceste mijloace se desfasoara in conflictele noastre hibride actuale.

LUPTA CONVENTIONALA

Un motiv pentru care razboaiele capata un tot mai accentuat caracter hibrid este acela ca statelor le este din ce in ce mai greu sa-si atinga obiectivele prin mijloace conventionale. De la razboiul rece, marile puteri militare ale lumii (SUA, Rusia si China) au fost atat de puternice, incat un razboi impotriva nu ar putea avea un invingator si de aceea un razboi intre ele a devenit de neconceput.

Acestea fiind spuse, fortele militare au aratat ca, desi aceste puteri au puterea militara de a invinge armatele, acest lucru nu le permite sa detina teritoriul pe care l-au cucerit. Razboiul conventional mai recent sa limitat la conflictele locale si regionale cu marile puteri angajate doar pentru a-si ajuta aliatii, cel mai evident exemplu fiind Rusia in Ucraina.

In aceasta realitate, oamenii care nu pot spera sa conteste marile puteri prin mijloace conventionale incearca sa foloseasca cele neconventionale pentru a o cauza sau alta. Aceasta dinamica poate fi observata in timpul razboaielor coloniale, cand combatantii neconventionali s-au numit “luptatori pentru libertate”, insa multe dintre metodele lor ar fi numite astazi acte de teroare.

TERORISM SI CRIMA

Exista o distinctie fina si poate inutila intre sponsorizarea activitatii criminale pentru a submina o tara si economia acesteia pe de o parte si cele care sponsorizeaza terorismul pe de alta. Actele teroriste, de exemplu atacurile de la Paris si Bruxelles sunt, in primul rand, crime. Masacrarea nediscriminatorie in masa este impotriva Legii. Cu toate acestea, exista ceva deosebit de grav atunci cand avem de-a face cu uciderea aleatorie a unor civili pentru a raspandi teama.

Majoritatea activitatilor infractionale (de exemplu, activitatile mafiote) urmaresc o logica economica recunoscuta, chiar daca este una ilegala.

Uciderea aleatorie a persoanelor nevinovate are o motivatie diferita. Ea este conceputa pentru a crea instabilitate politica si pentru a sabota sprijinul politic pana la punctul in care marile puteri sunt determinate in a se retrage. Precedente pentru astfel de situatii pot fi gasite in razboiul din Vietnam si implicarea Rusiei in Afganistan.

PROPAGANDA

Ultima si, dintr-o anumita perspectiva, cea mai noua dimensiune a razboiului hibrid este razboiul propagandistic care se desfasoara in mass-media, in special in mass-media sociala si pe internet. Odata cu aparitia comunicarii on-line nu mai este posibil controlul fluxului de informatii sau dezinformarea. Prin urmare, este mai usor ca oricand ca propaganda sa se raspandeasca si sa semene indoiala si confuzie in mintea oamenilor.

Abia acum incepem sa realizam cat de active sunt anumite tari in utilizarea internetului pentru a manipula perceptiile altora. Cazul recent al trollorilor rusi din Sankt Petersburg a ridicat valul asupra unei organizatii de stat al carei scop a fost sa discrediteze criticii regimului rus si sa submineze increderea in institutiile occidentale si americane.

Sursa foto: mondonews