VLAD FILAT ramane in AREST, a decis Curtea de Apel de la CHISINAU

CURTEA DE APEL DE LA CHISINAU a respins vineri demersul AVOCATULUI LUI VLAD FILAT, Igor Popa, in vederea eliberarii fostului premier din AREST PREVENTIV. Avocatul lui Filat a declarat ca va contesta decizia la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), informeaza Radio Chisinau.

Dupa mai bine de patru ore de dezbateri, magistratii Curtii de Apel au decis ca Vlad Filat sa ramana in arest pentru 30 de zile, lasand in vigoare decizia de duminica trecuta a Judecatoriei sectorului Buiucani din Chisinau.

Potrivit procurorului Adriana Betisor, decizia a avut la baza temeri conform carora, daca ar fi pus in libertate, invinuitul ar putea intimida martori sau distruge probe.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: AVEREA LUI VLAD FILAT A FOST PUSA SUB SECHESTRU

La randul sau, avocatul Igor Popa a declarat ca mentinerea lui Filat in arest ar fi lipsita de temei, iar temerile procurorilor precum ca deputatul ar putea sa paraseasca tara nu sunt fondate. Mai mult, Popa a declarat ca va ataca decizia magistratilor la CEDO.

‘Nu suntem de acord cu aceasta decizie, mai ales ca am venit cu destule probe pentru a demonstra ca Vlad Filat este nevinovat. Vom ataca la CEDO decizia Curtii de Apel privind mentinerea arestului pentru 30 de zile’, a declarat Igor Popa.

Intr-o prima declaratie publica facuta in momentul in care a fost retinut, Vlad Filat a calificat arestul sau drept ‘spectacol cu interes politic’, prin care se incearca punerea furtului de la Banca de Economii a Republicii Moldova (BEM) in spatele sau. El a declarat ca este izolat de oameni in mod intentionat, pentru a nu scoate la iveala neregulile din sistem.

CITESTE SI: R. MOLDOVA: MOTIUNE DE CENZURA IMPOTRIVA GUVERNULUI PRO-EUROPEAN AL LUI STRELET

Vlad Filat a fost retinut la 15 octombrie de catre ofiterii ai Consiliul National Anticoruptie (CNA), dupa ce la solicitarea procurorului general parlamentul i-a ridicat imunitatea parlamentara. Trei zile mai tarziu, Vlad Filat a primit 30 de zile de arest preventiv. El este cercetat penal pentru coruptie si fraude din sistemul bancar al Republicii Moldova si risca pana la 15 ani de inchisoare.

Situatia este una extrem de tensionata in Republica Moldova, in conditiile in care actuala alianta de guvernare (PLDM-PD-PL) pare sa se destrame dupa ‘decapitarea’ liderului PLDM, Vlad Filat, in timp ce fortele proruse din Parlament se pregatesc sa demita guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Strelet.

Sursa foto: Unimedia