VLAD FILAT: REPUBLICA MOLDOVA este in pericol

Fostul premier al Rep. Moldova, VLAD FILAT, a declarat, duminica in studioul emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv, ca „cel mai mare pericol pentru R. Moldova” ar fi ca partidele proeuropene sa piarda alegerile parlamentare din noiembrie 2014, iar tara sa ia cursul refacerii Uniunii Sovietice.

“Federatia Rusa vrea sa refaca fosta Uniune Sovietica, iar Republica Moldova se afla intr-un mare pericol. Politicienii rusi vin in Republica Moldova pe nepusa masa, fara sa fie invitati. De exemplu, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Acelasi Rogozin care si-a anuntat prezenta la parada de la Tiraspol din data de 9 mai, atunci cand nu este exclus sa revina si la Chisinau”, a declarat VLAD FILAT.

Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), VLAD FILAT, a mai spus ca Moldova trebuie sa reactioneze cu calm la intentia Federatiei Ruse de a-si mari influenta in regiune.

Citeste si: Traian Basescu atrage atentia ca exista riscul unui razboi civil masiv in Ucraina

„Nu e de glumit. Putin isi doreste sa aiba o mai mare influenta in regiune si ar vrea refacerea URSS. Vrea sa faca asta din orgoliu. Dansul ar vrea sa ajunga pana la gurile Dunarii si vrea controlul total pe Marea Neagra. Suntem si noi in pericol, mai ales daca partidele proeuropene vor pierde alegerile din toamna. Totusi, aceste ilegalitati produse in Ucraina vor avea si un revers. Poate pe termen scurt au sorti de izbanda, dar nu si pe termen mediu sau lung. Noua nu ne ramane decat sa reactionam cu calm si sa fim pregatiti”, a mentionat liberal-democratul.

Totusi, Vlad Filat crede ca e putin probabil ca cei din Partidul Comunistilor si acolitii lor sa castige alegerile. „Noi vom castiga alegerile si vom face ca sa fie ireversibil cursul european al R. Moldova. Nu este secret ca partidele prorusesti sunt sprijinite financiar de catre Federatia Rusa. S-a incercat coruperea unor deputati ca sa paraseasca coalitia de guvernare. Presa ruseasca din R. Moldova va fi si mai agresiva in aceasta perioada. Din pacate, deocamdata nu am reusit sa asiguram securitatea mediatica a R. Moldova. Presa ruseasca, finantata de la Moscova, provoaca conflicte interetnice in R. Moldova si manipuleaza. Noi stim ce se petrece si ce provocari vor mai fi, dar vom incerca sa minimalizam efectele provocarilor. Acest lucru ne va permite sa ne atingem obiectivul – continuarea parcursului european”, a precizat VLAD FILAT.

In acelasi context, liberal-democratul a punctat ca R. Moldova este interesata sa aiba relatii bune cu Rusia, mai ales comerciale, dar aceste relatii trebuie sa fie corecte. „Dorim corectitudine din partea Rusiei si nu vrem sa fim dependenti de piata lor. Au impus embargo la vinuri, ar putea urma fructele si, in definitiv, moldovenii care muncesc in Rusia. Daca e sa vorbim de securitatea energetica, atunci si aici avem solutii. Gazele spre Ucraina vor veni prin revers din UE si de aceste gaze vom beneficia si noi. Sper, totusi, ca nu se va ajunge pana aici”, a spus ex-premierul.

Citeste si: Cinci transnistreni au murit in incendiul de la Odesa

VLAD FILAT s-a referit si la conflictul transnistrean, dar si la vizita „nerecomandata” a vicepremierul rus Dmitrii Rogozin de 9 mai. „Transnistria e teritoriul R. Moldova, dar din pacate nu putem controla aceste raioane din estul republicii. Noi vrem sa oferim un statut de Autonomie extinsa acestor raioane si oficial Moscova susţine aceasta idee. Dar, neoficial, lucrurile stau altfel. Rusia incearca sa conserve acest conflict, finanteaza regimul de la Tiraspol. E vorba de gaze, pensii etc. Pe 9 mai si-a anuntat prezenta la Tiraspol vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Noi i-am recomandat sa se abtina de la aceasta vizita, dar nu am fost auziti. Bineinteles ca nu putem sa-i interzicem sa vina pe teritoriul R. Moldova. si la Chisinau vor fi manifestatii organizate de comunisti, dar vom sarbatori si Ziua Europei. Unii isi doresc confruntari, dar noi vrem sa-i ajutam pe oameni sa inteleaga unele lucruri”, a mai spus ex-premierul.

In opinia lui VLAD FILAT, conflictul transnistrean va fi solutionat in cele din urma. „Cu cat vom fi mai aproape de integrarea in UE, cu atat mai aproape de solutionarea acestui conflict vom fi. Sper ca in 2020 vom face parte din marea familie europeana, iar pentru asta trebuie sa muncim in continuare, sa ne modernizam, sa avem institutii functionale. De Uniunea Euroasiatica nici nu poate fi vorba, mai ales ca Belarus si Kazahstan au facut un pas inapoi”, a mai adaugat liberal-democratul.

Sursa foto: Pro TV