Vladimir Ghica a fost beatificat, la ceremonie au participat 10.000 de credinciosi

vladimir-ghica

Slujba de beatificare a monseniorului Vladimir Ghica s-a desfasurat, sambata, la Romexpo, la ceremonie fiind prezenti peste 200 de preoti, 20 de episcopi si aproape 10.000 de credinciosi.

Preotul roman a fost beatificat de Biserica Catolica in prezenta cardinalului Angelo Amato, trimisul papei Francisc, a prefectului Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, a arhiepiscopului mitropolit de Bucuresti, Ioan Robu, precum si a unor episcopi si clerici.

Dupa beatificare, monseniorul Vladimir Ghika va fi inscris in randul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice si introdus in calendarul Bisericii locale, al arhidiecezei, si sarbatorit la 16 mai, ziua martiriului sau, “data de nastere pentru Cer”.

In cursul dupa-amiezii, la Biserica vicariala greco-catolica Sf. Vasile cel Mare, se va celebra o slujba in cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, cu acatistul si sfintirea cu Sfantul Mir a icoanei Fericitului.

Martiriul pentru credinta al monseniorul Vladimir Ghika (1873 – 1954), preot romano-catolic si principe roman, a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie.

Monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din Romania, din perioada prigoanei comuniste, declarat Fericit de catre Biserica Catolica, dupa Szilard Ignac Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare si Oradea, mort in 1949 in inchisoarea din Aiud, si Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort in 1952 in inchisoarea din Jilava.