Vladimir Putin a aprobat acordul prin care Rusia va anexa Crimeea

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a aprobat marti un document referitor la anexarea Crimeii, dupa ce luni seara Moscova recunoscuse oficial independenta acestei regiuni din Ucraina.

Acordul privind anexarea Crimeii la Federatia Rusa va trebui votat de Duma de Stat (n.red. Parlamentul de la Moscova) cel mai probabil miercuri, insa asa cum este de asteptat va fi vorba de o simpla formalitate, la fel cum a fost atat in cazul referendumului referitor la independenta organizat in peninsula dar si cand Putin a recunoscut oficial rezultatul acestuia.

Vezi aici reactia SUA dupa declaratia lui Vladimir Putin

Vladimir Putin va sustine o conferinta de presa de la ora 13.00. Ulterior acestor declaratii de presa, presedintele Rusiei va semna acordul oficial de anexare a Crimeii la Federatia Rusa impreuna cu guvernatorul general al acestei regiuni.

Citeste si: Mihail Gorbaciov: REFERENDUMUL din Crimeea a corectat o eroare istorica

Crimeea si-a declarat independenta fata de Ucraina, duminica trecuta, in urma unui referendum al carui rezultat in favoarea acesteia a fost unul covarsitor, de peste 90%. 

In zilele urmatoare este asteptata reactia SUA si a UE fiind foarte probabil ca masurile politico-economice ce vor fi luate impotriva Rusiei sa fie mai mult decat drastice.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Parlamentul ucrainean a aprobat mobilizarea partiala a 40.000 de rezervisti, ca raspuns la ceea ce numeste “o situatie de razboi”. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia.

Sursa foto: antena3.ro