VLADIMIR PUTIN a discutat cu PETRO POROSENKO despre detensionarea situatiei din Ucraina

acord de pace, reuniune minsk, armistitiul intra in vigoare, 14 februarie

Presedintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, despre modalitatile de detensionare a situatiei in Ucraina, anunta Kremlinul, citat de AFP.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, i-a prezentat, joi, presedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus si s-a plans de o presupusa incursiune de tancuri in teritoriul ucrainean, relateaza AFP.

“Presedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de solutionare a situatiei din sud-estul Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse. Aceasta este prima conversatie intre cei doi presedinti anuntata oficial de Kremlin. “Cei doi presedinti au discutat si despre dezvoltarea relatiilor bilaterale”, a adaugat oficialul rus.

Citeste si: TANCURILE RUSESTI AU INTRAT IN UCRAINA / VIDEO

Chiar daca Presedintia ucraineana a anuntat ca discutia de joi a fost “lunga si substantiala”, purtatorul de cuvant al lui Porosenko a subliniat ca noul presedinte al Ucrainei s-a plans lui Putin de o presupusa incursiune a trei tancuri in teritoriul ucrainean.

“Porosenko a calificat situatia drept inacceptabila”, a scris purtatorul de cuvant al presedintelui pe pagina sa de Facebook, facand aluzie la informatii potrivit carora trei tancuri datand din perioada sovietica au intrat in teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o actiune dezmintita de Moscova. Potrivit Kievului, cei doi lideri “au discutat masuri pentru incetarea focului si pentru ajungerea la o solutie pasnica”.

Tensiunile persista totusi in estul Ucrainei, in special la Donetk, unde o explozie – probabil un atentat – a vizat vehiculul unei lider al separatistilor din oras, Denis Pusilin, a anuntat pentru AFP o purtatoare de cuvant a autoritatilor separatiste.

Pusilin “nu se afla in vehicul” in momentul producerii exploziei, au precizat autoritatile separatiste. Jurnalisti ai AFP au auzit o explozie violenta, urmata de altele de intensitati mai mici produse probabil de tiruri de artilerie, cu putin timp inainte de ora locala 22.00 (22.00, ora Romaniei).

Inainte de discutia dintre Putin si Porosenko, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denuntat “absenta oricaror progrese in eforturile de calmare a violentelor” si continuarea “operatiunii represive” a Kievului.

Citeste si: UCRAINA este ACUZATA ca foloseste bombe INCENDIARE in conflictul din estul tarii

Rusia ia in calcul sa depuna un proiect de rezolutie pe aceasta tema la Consiliul de Securitate ONU. Scopul Rusiei este ca Ucraina “sa inceapa sa aplice foaia de drum” elaborata in mai de presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter, potrivit lui Lavrov.

El a cerut, de asemenea, o ancheta urgenta asupra unor informatii despre utilizarea de bombe incendiare de catre fortele ucrainene. La Kiev, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Descita, a apreciat ca glontul este in campul Rusiei. “Trebuie ca Rusia sa inceteze sa-i sustina pe separatisti. Trebuie sa inceteze sa trimita blindate si camioane cu combatanti inarmati in regiunile din Est”, a declarat el in cursul unei conferinte de presa.

Dupa ce a denuntat incursiunea unor tancuri rusesti, presedintele ucrainean a afirmat ca autoritatile de la Kiev au reusit sa preia controlul total asupra frontierei cu Rusia. “Am convocat o reuniune de urgenta, iar comandantii militari au anuntat reluarea controlului pe cei 100 de kilometri de frontiera care se aflau sub controlul rebelilor”, a anuntat Presedintia ucraineana.

Un punct cheie al planului lui Porosenko este crearea unor culoare umanitare cerute de Moscova pentru a li se permite civililor sa paraseasca zonele de conflict din estul tarii, unde violentele s-au soldat cu 270 de morti in doua luni. “Premierul” autoproclamat al “Republicii Populare Donetk”, Aleksandr Borodai, s-a aratat sceptic, joi, in privinta capacitatii Kievului de a crea culoare umanitare.

Luptele continua in estul Ucrainei, in principal la Slaviansk, un bastion prorus din regiunea Donetk unde locuitorii sunt nevoiti sa indure lipsa apei potabile si adeseori a electricitatii.

Sursa foto: ziuanews.ro