Vladimir Putin a semnat ordinul prin care recunoaste independenta din Crimeea

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a semnat, luni, ordinul prin care recunoaste independenta Crimeii. La numai o zi distanta de referendumul din republica autonoma ucraineana Crimeea, in urma caruia majoritatea cetatenilor au decis alipirea la Rusia, presedintele Vladimir Putin a semnat ordinul prin care Rusia recunoaste Crimeea drept stat independent si suveran, anunta Russia Today.

“Rusia, tinand cont de vointa locuitorilor din Crimeea, exprimata prin referendumul din 17 martie 2014, decide recunoasterea Republicii Crimeea ca stat suveran si independent in care orasul Sevastopol are un rol special”, se arata in decret.

“Decretul intra in vigoare in ziua semnarii”, precizeaza Kremlinul.

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma referendumului de duminica in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia.

Conform rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96,6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea, care reprezinta 12% din populatie.

Citeste si: Mihail Gorbaciov: REFERENDUMUL din Crimeea a corectat o eroare istorica 

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Parlamentul ucrainean a aprobat mobilizarea partiala a 40.000 de rezervisti, ca raspuns la ceea ce numeste “o situatie de razboi”. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia.

Camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei.

Sursa foto: newscom.ua