Vladimir Putin a sosit in Serbia, unde va participa la o parada militara ca invitat de onoare

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a sosit, joi, in Serbia, unde va avea convorbiri cu liderii sarbi si va participa la ceremoniile prilejuite de implinirea a 70 de ani de la eliberarea capitalei sarbe de sub ocupatia nazista, informeaza agentiile de presa ruse.

Potrivit consilierului presedintelui Putin, Iuri Usakov, Vladimir Putin se va intalni la Belgrad cu omologul sau sarb Tomislav Nikolic si cu premierul Aleksandr Vucic si va fi invitatul de onoare al primei parade militare organizate in capitala sarba in ultimii 29 de ani.

Vizita liderului de la Kremlin va prilejui semnarea mai multor acorduri ruso-sarbe in domenii precum cel al energiei, inclusiv al gazelor, dar si in sfera tehnico-militara. Problema imprumutului acordat Serbiei de catre Rusia si realizarea gazoductului South Stream vor figura printre subiectele ce vor fi abordate in cursul convorbirilor.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN SE VA INTALNI CU PETRO POROSENKO LA MILANO

Intr-un interviu acordat ziarului sarb ‘Politika’ inaintea vizitei sale la Belgrad, Vladimir Putin a evidentiat evolutia ascendenta a relatiilor bilaterale si a subliniat ca Serbia a fost si ramane un partener cheie al Rusiei in sud-estul Europei.

Putin, a carui vizita are loc cu ocazia marcarii a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupatia nazista, a fost primit pe aeroport de catre omologul sau sarb Tomislav Nikolici. Autostrada care asigura legatura intre aeroport si centrul orasului era pavoazata cu steaguri ruse, iar in capitala au fost impuse masuri de securitate stricte.

Cei doi presedinti urmeaza sa depuna jerbe de flori la cimitirul in care sunt inmormantati militari rusi cazuti la datorie in al Doiklea Razboi Mondial. Dupa o intrevedere cu Nikolici si semnarea mai multor acorduri bilaterale, Putin, care a efectuat ultima vizita la Belgrad in 2011, se va intalni cu premierul sarb Aleksandar Vucici.

El va asista, dupa aceea, la o mare defilare militara, catre ora 13.30 GMT (16.30, ora Romaniei), prima organizata in capitala sarba din 1985, si se va adresa multimii.

Mondo News iti recomanda si: Serghei Ivanov: Rusia, garant al armistitiului dintre Kiev si separatistii prorusi

Belgradul spera ca aceasta vizita, pentru care a fost organizata una dintre cele mai mari ceremonii oficiale de la destramarea Iugoslaviei, va conduce la consolidarea relatiilor cu Moscova, fara a pune in pericol ambitiile sale de aderare la Uniunea Europeana.

Ambasadorul SUA la Belgrad, Michael Kirby, a declarat ca este la latitudinea autoritatilor sarbe pe cine invita in vizita si ca este posibil sa aiba relatii bune atat cu Rusia si China, cat si cu Statele Unite. “Noi avem opinii diferite despre vizitele oficialilor chinezi si ale oficialilor rusi. Chinezii nu au atacat pe nimeni, dar rusii au facut-o”, a subliniat el intr-un interviu pentru un ziar sarb.

Putin va pleca dupa aceea la Milano, unde se va intalni vineri cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko si lideri europeni, in cadrul Summitului ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care participa lideri si reprezentanti ai Uniunii Europene (UE) si ai mai multor tari asiatice, in perioada 16-17 octombrie.