Vladimir Putin, acuzat de patriarhul Kievului ca a folosit o metoda diabolica in discursul de anexare a Crimeei

Patriarhul ortodox al Kievului Filaret l-a acuzat, joi, pe presedintele rus Vladimir Putin ca a folosit o metoda “diabolica” in marele sau discurs asupra anexarii Crimeii la Rusia.

“In interventia sa din 18 martie la Kremlin, presedintele Rusiei Vladimir Putin a folosit un mijloc diabolic. El a amestecat adevarul cu minciuna”, a afirmat intr-un apel adresat “credinciosilor si compatriotilor” seful Patriarhiei Kievului, care revendica mai multe milioane de credinciosi in Ucraina, unde coabiteaza cu o alta importanta Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei.

Vezi aici discursul lui Vladimir Putin de anexare a Crimeei

“Ocupand si anexand Crimeea, conducerea rusa a zguduit intregul sistem de drept international. De-acum, potrivit autoritatilor ruse, orice disputa in zona intereselor Kremlinului poate fi rezolvata prin forta militara sau prin alte mijloace de presiune”, a denuntat demnitarul religios.

“Vladimir Putin a inceput oficial sa foloseasca expresii precum lumea rusa, Rusia istorica, rusii, o natiune divizata sau noi si ucrainenii suntem acelasi popor. Toate acestea, alaturi de nostalgia pentru trecutul grandios si dorinta de revansa pentru prabusirea Uniunii Sovietice, sunt copii ale ideologiei si discursului regimurilor fasciste din secolul XX”, a declarat Patriarhul Filaret, dupa care i-a indemnat pe compatriotii sai fie uniti, afirmând ca “apararea casei comune Ucraina in fata agresorului este o datorie sacra pentru fiecare”.