Vladimir Putin anexeaza inca un teritoriu: A semnat acordul de alianta si integrare cu republica separatista Osetia de Sud

Noi zvonuri legate de disparitia lui Vladimir Putin. Kremlinul pastreaza tacerea

Putin mai anexeaza un teritoriu. Presedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri semnarea unui acord de alianta si integrare cu republica separatista georgiana prorusa Osetia de Sud, a carei independenta a fost recunoscuta de Moscova in luna august 2008, dupa razboiul ruso-georgian, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Un acord similar a fost semnat anul trecut de Moscova cu Abhazia, cealalta republica separatista georgiana prorusa, intelegere calificata de guvernul de la Tbilisi drept ‘inca un pas catre anexarea’ acestui teritoriu de pe tarmul Marii Negre.

Conform unui comunicat difuzat de Kremlin, obiectivul acordului ce va fi incheiat este aprofundarea graduala a cooperarii dintre Rusia si Osetia de Sud in domeniile social, economic, umanitar, dar si in ceea ce priveste politica externa, securitatea si apararea. Mass-media rusa afirma in plus ca guvernul de la Moscova are in vedere sa anexeze in viitor acestui document si acorduri de cooperare in domenii specifice.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN isi TAIE din SALARIU

In urma razboiului din anul 2008, incheiat cu o infrangere umilitoare a armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia si Osetia de Sud, teritorii unde a instalat baze militare permanente.

Anuntul cu privire la viitorul acord cu Osetia de Sud apare la o zi dupa ce armata rusa a inceput un program de manevre militare in cele doua republici secesioniste georgiene, precum si in Crimeea.

Georgia a rupt relatiile diplomatice cu Rusia in urma razboiului din 2008, dar dupa ce Mihail Saakasvili — cunoscut pentru adversitatea sa fata de rusi — si-a incheiat ultimul mandat prezidential in noiembrie 2013, noua putere de la Tbilisi si-a afirmat disponibilitatea de a incepe un proces de normalizare a relatiilor cu Moscova.