BOB AINSWORTH: VLADIMIR PUTIN are potentialul de a fi la fel de periculos ca IOSIF STALIN

Presedintele rus Vladimir Putin are potentialul sa fie la fel de “periculos” ca Iosif Stalin, iar Marea Britanie este necesar sa examineze urgent mijloacele de a opri amenintarea unui nou Razboi Rece, a declarat fostul ministru britanic al Apararii Bob Ainsworth, citat de The Guardian on-line.

Potrivit publicatiei britanice, fostul parlamentar laburist a indemnat la o noua revizuire a capabilitatilor in domeniul Apararii inainte de alegeri, avertizand ca Rusia reprezinta o amenintare la adresa pacii mai mare decat gruparea Statul Islamic (SI) in Irak si Siria. Ainsworth a facut aceste evaluari intr-un articol pentru Chamberlain Files, un site pentru afaceri publice din Birmingham.

CITESTE SI: ARSENI IATENIUK: Scopul lui PUTIN este sa distruga UCRAINA ca stat independent 

“Niciun lider al vreunei mari puteri nu s-a purtat atat de agresiv, in mod deschis, de la Stalin, in perioada postbelica, iar din pacate Putin va fi multumit de aceasta comparatie”, scrie acesta. “El (Putin) a spus ca disparitia Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai mari tragedii ale secolului al XX-lea si isi revendica rolul de a actiona in numele minoritatilor ruse din alte state”, adauga fostul ministru britanic al Apararii.

In contextul in care exista minoritati ruse in toate fostele republici sovietice si dincolo de acestea, Putin revendica, in mod teoretic, dreptul de a se amesteca in afacerile tuturor statelor independente din Europa de Est.

“Politicile lui Stalin au impins lumea in Razboiul Rece. Putin are potentialul sa fie la fel de periculos”, a subliniat Ainsworth. In opinia sa, gruparea Statul Islamic (SI) este un “afront adus umanitatii”, dar contine “actori nestatali”, in timp ce Rusia lui Putin pune lumea in fata unei probleme de alta amploare.

CITESTE SI: ASTA e cea mai mare OBSESIE a lui VLADIMIR PUTIN

Ainsworth apreciaza ca sanctiunile impuse de catre Uniunea Europeana (UE) Moscovei sunt putin susceptibile sa mearga suficient de departe si indeamna la adoptarea unor masuri de descurajare mai eficiente in vederea opririi scopurilor expansioniste ale lui Putin. Este necesar ca Europa sa-si reduca dependenta de energia ruseasca si ca Londra sa-si revizuiasca acordul interpartit asupra Apararii din 2010, subliniaza el.

Premierul David Cameron a anuntat recent ca nu este necesara o revizuire a strategiei apararii din 2010, aminteste fostul ministru al Apararii, criticand atat impunerea unor reduceri bugetare fortelor armate, cat si dotarile militare, in opinia sa adaptate mai degraba luptei impotriva insurgentei in Afganistan, care “nu sunt susceptibile sa le ofere asigurari vecinilor nostri europeni in fata unei Rusii care-si reechipeaza fortele”. El avertizeaza ca aceste capabilitati nu pot fi “modificate simplu sau rapid” si indeamna toate partidele sa se gandeasca la o revizuire “acum”, inainte de alegeri.

Sursa foto: bbc.co.uk