Vladimir Putin: Asa-zisii invingatori ai Razboiului Rece au creat o lume dupa bunul lor plac, pentru interesele lor

gafa uriasa, cnn, vladimir putin, stat islamic, john jihadistul, video

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a sustinut, vineri, unul dintre cele mai dure discursuri la adresa Occidentului. Liderul de la Kremlin a afirmat ca “Razboiul Rece s-a incheiat”, dar niciodata “nu s-a ajuns la semnarea pacii” care sa stabileasca noi reguli ale jocului in relatiile internationale. El a acuzat in acelasi timp Washingtonul ca doreste sa-si impuna interesele lumii intregi, transmit agentiile de presa internationale, printre care si Reuters.

“Exista impresia ca asa-zisii invingatori ai Razboiului Rece au decis sa duca situatia pana la limita, sa creeze o lume dupa bunul lor plac si pentru interesele lor”, a declarat Vladimir Putin, la Forumul international Valdai, a carui editie din acest an se desfasoara la Soci.

Liderul de la Kremlin este de parere ca actualul sistem de securitate globala si regionala este “slabit, fractionat si deformat”. “Actuala lume unipolara a devenit incomoda, greu de controlat si de dominat de liderul ei autoproclamat”, a continuat Putin facand referire la Statele Unite. Apoi a vorbit si despre “propaganda americana” ce plaseaza in “centrul raului” Iranul, ca tara ce aspira sa obtina arme nucleare, ori China, care doreste sa devina prima economie a lumii, ori Rusia, ca putere nucleara.

Citeste si: OLEG MALGINOV: IN MOD CURIOS, POLITICIENII ROMANI N-AU VORBIT DELOC ANUL ACESTA DESPRE CONTRIBUTIA ARMATEI SOVIETICE LA ELIBERAREA TARII

Putin a criticat si “incercarile de a trasa linii de divizare si de a forta coalitii”, cum se intampla in perioada Razboiului Rece, in opinia sa aceasta “reanimare a vechilor scheme de dominatie globala” avand ca obiectiv “obtinerea de dividende politice si economice”.

Putin a calificat drept nefondate afirmatiile ca Rusia ar dori sa-si construiasca un nou imperiu si a acuzat direct SUA ca fac ca lumea sa devina mai periculoasa prin impunerea a ceea ce el a numit un “diktat unilateral” in diplomatia internationala.

Drept urmare, “astazi a crescut brusc riscul declansarii unei serii de conflicte grave la care sa participe indirect, daca nu chiar direct, marile puteri”, a remarcat in continuare Putin, estimand ca si “Ucraina este un exemplu de astfel de conflicte ce influenteaza dispunerea fortelor in lume”.

Mondo News iti recomanda si: SUPRAVIETUITORII BLOCADEI DE LA LENINGRAD, DECORATI DE AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE LA BUCURESTI, OLEG MALGINOV

El si-a exprimat totodata parerea ca exista riscul incalcarii tratatelor internationale privind controlul armamentelor si a cerut inceperea unor discutii pentru stabilirea de conditii acceptabile la nivel international privind folosirea fortei, astfel incat sa se obtina un ‘nou consens global’ pentru a face fata amenintarilor in crestere generate de evolutiile de pe scena internationala.

In acest context, liderul de la Kremlin a cerut marilor puteri sa convina asupra “unor conditii” clare in ce priveste dreptul la ingerinta in afacerile interne ale unui alt stat, astfel de conditii fiind in opinia sa “necesare si legitime”, dar a admis totusi ca este o chestiune ‘extrem de complexa’.

Cat despre sanctiunile impuse de statele occidentale tarii sale in urma actiunilor din Ucraina, Putin a spus ca “Rusia nu va incerca sa cada la o intelegere, nu va cere nimanui nimic” si “va reusi sa se descurce singura”.

“Rusia nu isi revendica un loc special in lume. Respectand interesele celorlalti, noi dorim doar sa se tina cont de interesele noastre si sa ni se respecte pozitiile”, a sustinut mai departe liderul de la Kremlin. “Prioritatile noastre sunt perfectionarea institutiilor democratice si o economie deschisa, accelerarea dezvoltarii interne (…) si consolidarea societatii in jurul valorilor traditionale si a patriotismului”, a incheiat Putin.