VLADIMIR PUTIN a dat ultimatum Republicii Moldova si Ucrainei

Presedintele rus, VLADIMIR PUTIN, a cerut, joi, Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice imediat BLOCADA impusa TRANSNISTRIEI, potrivit realitatea.net, care citeaza Interfax.

Nu este prima data cand Moscova face referire la “BLOCADA” impusa de Ucraina si Republica Moldova regiunii separatiste transnistrene.

VLADIMIR PUTIN a propus, de asemenea, in cadrul sesiunii sale televizate de intrebari si raspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul TRANSNISTRIEI. “Este o problema serioasa – TRANSNISTRIA. Acolo locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor. Trebuie sa avem un dialog cu Republica Moldova si Ucraina”, a declarat presedintele rus, citat de portalul Unimedia.

El considera ca locuitorii din Transnistria trebuie sa isi decida singuri viitorul, adaugand ca Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova si Ucraina in cadrul formatului 5+2.

“Trebuie sa intensificam formula 5+2. Trebuie urgent sa scoatem BLOCADA Republicii Moldova si Ucrainei. Cetatenii care locuiesc in TRANSNISTRIA trebuie sa decida singuri ce vor”, a precizat VLADIMIR PUTIN, citat de portalul moldovean.

In acelasi timp, VLADIMIR PUTIN a aratat ca trimiterea armatei in Ucraina este o varianta luata in calcul.

Citeste si: O DELEGATIE de la TIRASPOL va merge la MOSCOVA pentru a discuta referitor la situatia TRANSNISTRIEI

“Consiliul Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului) a acordat presedintelui dreptul de a folosi fortele armate in Ucraina. Sper foarte mult sa nu fiu obligat sa recurg la acest drept”, a declarat el in cadrul sesiunii televizate de intrebari si raspunsuri.

Rezultatul crizei cu care se confrunta Ucraina depinde de “garantiile” care vor putea fi oferite pentru ca drepturile populatiei rusofone sa fie respectate in estul tarii, a mai spus VLADIMIR PUTIN.

Citeste si: BASESCU: Sunt la curent cu votul Parlamentului din Transnistria, Romania sustine integritatea teritoriala a R. Moldova

“Problema nu este ce se va intampla mai intai – un referendum privind descentralizarea si federalismul, si apoi alegei sau mai intai alegeri (prezidentiale – n.r.)”, a declarat putin. “Problema este sa fie garantate drepturile si interesele legitime ale cetatenilor rusi si rusofoni din sud-estul Ucrainei”, a adaugat el.