VLADIMIR PUTIN CRITICA SISTEMUL ANTIRACHETA DIN EUROPA: SUA NE-AU INDUS IN EROARE

Presedintele Rusiei, VLADIMIR PUTIN, a criticat SISTEMUL ANTIRACHETA DIN EUROPA, spunand ca de fapt, NU AR TREBUI SA EXISTE. Vladimir Putin acuza Statele Unite CA MINT atunci cand sustin ca proiectul NU ESTE INDREPTAT IMPOTRIVA MOSCOVEI, anunta Realitatea Tv.

Liderul de la Kremlin a criticat dur sistemul antiracheta, care are un element si in Romania, la DEVESELU. Este pentru prima data cand declaratia vine DE LA PRESEDINTELE RUS, si nu de la alti oficial ai Moscovei.

CITESTE SI: AMENINTARE FARA PRECEDENT. RUSIA CERE ROMANIEI SA RENUNTE LA SCUTUL ANTIRACHETA “PANA NU E PREA TARZIU”

“Apropo, programul nuclear al Iranului a fost rezolvat. NU MAI EXISTA NICIO AMENINTARE DIN IRAN si nici nu a existat vreodata, spunem noi. De aceea motivul care i-a facut pe partenerii nostri americani sa construiasca sistemul antiracheta nu mai exista. SUA au efectuat recent primul test al sistemului antiracheta din Europa. Ce inseamna asta?S-a incercat inselarea noastra si a intregii lumi. Cu alte cuvinte, AM FOST INDUSI IN EROARE “, a spus Putin, la Soci.

Pe de alta parte, Rusia a trimis in mod repetat amenintari prin oficiali, fata de scutul antiracheta. Pe 13 octombrie, un oficial rus a avertizat ca aceste sisteme reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze “responsabilitatea” montarii acestor elemente si sa renunte la plan “cat nu este prea tarziu”.

CITESTE SI: BASESCU: ROMANIA PUTEA FI ORICAND TINTA LOVITURILOR RUSIEI. SCUTUL DE LA DEVESELU E FACUT SA REDUCA ACEST RISC

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) “risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Mediafax. “Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

“Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu”, a adaugat Mihail Ulianov. Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

 Sursa foto: