VLADIMIR PUTIN, intalnire cu presedintele OSCE. MAE rus acuza Kievul si Occidentul ca incalca drepturile omului

Presedintele Rusiei VLADIMIR PUTIN se intalneste, miercuri, cu presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul de externe elvetian Didier Burkhalter, care a facut apel la o “incetare a focului” in estul Ucrainei pentru a permite desfasurarea alegerilor prezidentiale, programate sa aiba loc la 25 mai, transmite Agerpres, care citeaza France Presse.

De precizat ca miercuri, MAE rus a mentionat ca autoritatile nelegitime din Kiev, cu sprijinul protectorilor occidentali, continua sa incalce drepturile omului. Federatia Rusa mai sustine ca evenimentele sangeroase din 2 mai de la Odesa, care au dus la moartea a zeci de oameni, au constituit o actiune bine planificata la care au participat noile autoritati de la Kiev.

Citeste si: UCRAINA: Portul Mariupol, reocupat de fortele ucrainene

Ucraina a cerut marti sprijinul comunitatii internationale pentru aceste alegeri, ce par din ce in ce mai amenintate de spirala violentelor separatiste in sud-estul tarii. “Daca (alegerile prezidentiale) nu au loc, va fi haos si exista riscul unui razboi civil”, a avertizat presedintele francez Francois Hollande.

Kievul este, insa, de alta parere. “Guvernul ucrainean s-a angajat sa desfasoare alegerile prezidentiale la data prevazuta”, a spus premierul ucrainean de externe Andrii Descita, la finalul unei reuniuni ministeriale a Consiliului Europei desfasurate marti la Viena.

Autoritatile de la Kiev au solicitat trimiterea de “observatori internationali in Ucraina pentru a monitoriza alegerile”. Ele cer partenerilor lor sa faca ‘tot posibilul pentru a elimina amenintarile si provocarile externe sustinute de Rusia in Ucraina, astfel incat aceste alegeri sa se poata desfasura in mod liber si democratic’, a adaugat el.

Citeste si: UCRAINA: 48 de persoane sunt date DISPARUTE dupa VIOLENTELE de la Odesa

Scrutinul din 25 mai ar trebui sa permita alegerea succesorului presedintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, rasturnat de la putere la sfarsitul lunii februarie.

Rusia, care refuza sa recunoasca guvernul interimar de la Kiev, considera ‘absurda’ organizarea alegerilor in contextul actual al violentelor din estul Ucrainei.