VLADIMIR PUTIN pleaca in turneu in America Latina, unde se va intalni cu parintele revolutiei cubaneze

VLADIMIR PUTIN se va afla marti in Ungaria. Sute de oameni au protestat la Budapesta impotriva acestei vizite

Presedintele rus, Vladimir Putin, incepe vineri un turneu ambitios in America Latina, in cursul caruia se va intalni cu liderii cubanez, brazilian si argentinian, avand ca scop ralierea lor la cauza sa, in plina confruntare intre rusi si occidentali.

In cursul acestui turneu de sase zile, Vladimir Putin se va intalni cu parintele revolutiei cubaneze, Fidel Castro, va participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) si va asista la finala Cupei Mondiale de fotbal de la Rio de Janeiro, in Brazilia.

Acest turneu are loc in timp ce Rusia continua sa se opuna Occidentului in criza privind Ucraina, unde luptele intre fortele ucrainene si separatistii prorusi au provocat deja aproximativ 500 de morti.

Discutiile dintre Vladimir Putin si liderii Americii de Sud sunt o lovitura peste nas data de Kremlin Washingtonului, apreciaza analistii.

“Turneul are ca scop consolidarea si deplasarea pivotului (politicii ruse, n.red.) dinspre America de Nord inspre America Latina”, explica Vladimir Orlov, presedintele centrului de cercetare moscovit PIR.

in timp ce conflictul din Ucraina si alipirea Crimeei la Rusia in martie au provocat cea mai grava criza dintre Est si Vest de la Razboiul Rece, Moscova “se indreapta catre partenerii sai naturali, care nu au o atitudine partinitoare in privinta sa”, continua acest analist.

Vladimir Putin isi va incepe turneul cu o vizita in Cuba, unde va discuta despre cooperarea in materie de energie, transport, aviatie civila si industrie spatiala cu liderul cubanez Raul Castro, a anuntat Kremlinul.

Moscova, care in ultimii ani a incercat sa reanimeze legaturile cu insula comunista, a anulat vineri 90 la suta din datoria contractata de Cuba fata de URSS, ce reprezenta in total 35 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro).

Potrivit lui Vladimir Davidov, directorul Institutului Americii Latine in cadrul Academiei ruse de stiinte, Havana si Moscova ar putea semna un acord pe tema energiei care sa implice gigantul rus al petrolului Rosneft.

Vladimir Putin se va intalni, de asemenea, cu Fidel Castro.

“Fidel este ultimul dintre mohicani, cu care Putin poate discuta despre actuala si viitoarea ordine mondiala”, subliniaza Vladimir Orlov.

Dupa Cuba, presedintele rus se va intalni sambata la Buenos Aires pentru discutii despre comert si energie cu presedintele argentinian Cristina Kirchner, apoi va pleca spre Brazilia, pentru o vizita de patru zile.

Presedintele rus se va intalni aici cu oameni de afaceri locali pentru a-i convinge sa investeasca in Rusia, care sufera o importanta scurgere de capital de la inceputul crizei ucrainene.

El va participa apoi la o intalnire a liderilor BRICS la 15 si 16 iulie. tarile emergente urmeaza sa aprobe, in cadrul acestei reuniuni, crearea unei banci de dezvoltare comune, un obiectiv de lunga durata ce urmareste sa concureze cu institutiile internationale cu sediul la Washington (Banca Mondiala si FMI), in care se simt slab reprezentati.

Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a anuntat miercuri ca aceasta institutie specializata in finantare si infrastructuri va aparea in 2016 si va fi dotata in decurs de sapte ani cu zece miliarde de dolari (doua miliarde de tara membra).

“BRICS reprezinta cinci civilizatii cheie si 43 la suta din populatia” mondiala, a amintit Vladimir Davidov.

Punctul culminant al vizitei presedintelui rus va fi fara indoiala ceremonia de inchidere a Cupei Mondiale de fotbal, in cursul careia presedintele brazilian Dilma Rousseff va ceda responsabilitatea organizarii viitoarei Cupe omologului sau rus.

Gazda a Cupei Mondiale din 2018, Rusia a promis deja sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru construirea unor stadioane si infrastructuri pentru a gazdui evenimentul, unul dintre cele mai urmarite din lume.