VLADIMIR PUTIN: Rebelii prorusi din Ucraina isi procura SINGURI armament

Presedintele rus, VLADIMIR PUTIN, a respins acuzatiile Kievului si Occidentului potrivit carora Moscova livreaza armament rebelilor prorusi din estul Ucrainei si a afirmat ca rebelii si-l procura SINGURI.

“De unde provin vehiculele blindate si sistemele de artilerie pe care le au? In lumea contemporana oamenii care duc o lupta si care considera aceasta lupta legitima (…) gasesc intoteauna armament”, a declarat Putin intr-un interviu pentru televiziunea gemrana ARD publicat luni de catre Kremlin.

Un conflict armat intre forte loialiste si separatisti prorusi in estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.000 de morti de la inceputul ostilitatilor, in aprilie, potrivit ONU.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca sustine militar rebelii ucraineneni in estul tarii, ceea ce Moscova dezminte.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN: Ucraina ar putea “aluneca spre NEONAZISM”

“Autoritatile ucrainene au trimis acolo armata si folosesc inclusiv rachete balistice. Cine vorbeste despre acest lucru? (Nu se spune nimeni) niciun cuvant” despre asta, a continuat Putin.

Rusia “nu vrea” ca autoritatile ucrainene “sa-i elimine pe toti adversarii lor politici” din estul Ucrainei, a declarat el.

“Si nu vom permite acest lucru”, a subliniat liderul de la Kremlin.

De asemenea, el a aparat din nou anexarea in martie a Peninsulei ucrainene Crimeea, declarandu-se “profund convins ca Rusia nu a comis nicio incalcare a dreptului international”.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN: Rusia NU va permite Kievului sa-i “DISTRUGA” pe OPONENTII sai politici din estul Ucrainei

“Nu ascund, bineinteles, si nu am ascuns niciodata faptul ca fortele armate rusesti au blocat fortele ucrainene in Crimeea”, a declarat Putin.

Insa acest lucru nu a avut ca scop “obligarea cuiva sa mearga la vot (…), ci impiedicarea baii de sange, pentru a le da oamenilor o posibilitate sa-si exprime atitudinea fata de ceea ce vor pentru viitor si pentru viitorul copiilor lor”, a insistat el.

Un referendum a aprobat “alipirea” Crimeei la Federatia Rusa pe 16 martie, pus in aplicare de Moscova doua zile mai tarziu.

Aceasta anexare, denuntata de catre Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE), a provocat intre Occident si Rusia cea mai grava criza diplomatica de la destramarea fostei Uniuni Sovietice.