VLADIMIR PUTIN: Rusia nu se va abate de la calea aleasa

VLADIMIR PUTIN

Presedintele Vladimir Putin a asigurat cercurile de afaceri ca in pofida dificultatilor externe si interne, autoritatile nu se vor abate de la calea aleasa. Vocea Rusiei scrie ca Moscova are o atitudine linistita fata de sanctiunile occidentale, cu toate ca ele incalca principiile fundamentale ale Organizatiei Mondiale a Comertului si submineaza increderea fata de institutiile financiare internationale.

Discursul liderului rus, Vladimir Putin, la Forumul de investitii „Rusia Calling!” a fost destul de optimist. „Voi sublinia cel mai important lucru: factorii fundamentali care asigura stabilitatea sunt foarte puternici si trainici la noi, este vorba de bugetul fara deficit, rezerve considerabile si un echilibru de plati solid”, a spus seful statului. Este evident ca tema sanctiunilor antirusesti nu provoaca neliniste Kremlinului. Fara indoiala, razboiul sanctiunilor va aduce pierderi de lunga durata economiei mondiale, insa in cea mai mare masura vor avea de suferit instigatorii lor.

Intre timp, dupa cum a recunoscut recent vicepresedintele SUA, Joseph Biden, tarile UE nu doreau sa introduca sanctiuni impotriva Rusiei in legatura cu evenimentele din Ucraina. Ele au fost obligate sa faca acest lucru sub presiunea puternica a Washingtonului, considera Aleksandr Galkin, expert al Academiei Ruse de Stiinte.

„Toata istoria cu sanctiunile este rezultatul unei anumite manevre politice externe pentru care situatia din Ucraina a fost doar un pretext. Inceputul a fost pus de SUA, deoarece ele pierd pozitia lor de principala putere. Din acest punct de vedere ele se tem ca UE va trece in cealalta tabara. De aceea exista dorinta de a certa serios si pentru mult timp UE cu Rusia”.

Este evident ca Washingtonul duce un joc dublu, mai noteaza Vocea Rusiei. Pentru SUA, UE este un adversar nu mai putin periculos decat Rusia, considera politologul Andrei Manoilo.

„SUA ar dori sa foloseasca criza ucraineana pentru a lovi concomitent doua tinte – Rusia si Europa. De aceea, pentru Washington este foarte important sa atraga cat mai mult posibil UE in conflictul ucrainean, sa o certe cu Rusia, slabind in acest mod ambele parti. Iar cand economia ucraineana va fi distrusa total, aceasta nu va mai fi problema Washingtonului. Aceasta sarcina va cadea pe umerii vecinilor, ai Rusiei in primul rand si nu in ultimul rand ai UE”.

Probabil ca Rusia va trebui sa-si asume aceasta povara. Rusii mai mult ca oricine sunt interesati ca alaturi de ei sa fie un partener si un vecin de nadejde si previzibil. Dupa cum a declarat presedintele Vladimir Putin, Rusia va dezvolta relatiile cu Ucraina si va face totul pentru ca aceasta dezvoltare sa inceapa cat mai repede.

In ce priveste sanctiunile antirusesti, restrictiile externe consolideaza fermitatea autoritatilor rusesti de a obtine rezultate in directiile prioritare ale dezvoltarii tarii. Este vorba de cresterea economica, reinnoirea industriei si infrastructurii, crearea unor locuri moderne de munca si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor.