Vladimir Putin, surprins de duritatea sanctiunilor impuse Rusiei de Angela Merkel

Relatiile de prietenie dintre Vladimir Putin, presedintele Rusiei, si Angela Merkel, cancelarul Germaniei, erau de referinta, la nivel european, inainte de criza din Ucraina. Jurnalul american Financial Times speculeaza insa pe seama faptului ca Putin nu a crezut ca Germania va accepta sanctiunile impuse asupra tarii sale, in conditiile in care Rusia a reprezentat o piata importanta de desfacere pentru exportatorii germani.

Se face referire la anii petrecuti de Putin in Germania de Est pe cand isi indeplinea sarcinile de agent al serviciilor secrete rusesti, insuficienti, in opinia americanilor, pentru ca actualul presedinte al Rusiei sa inteleaga pe deplin mentalitatea nemtilor de azi.

Pe cand era agent KGB, Vladimir Putin a fost detasat in fosta Republica Democrata Germana intre anii 1985 si 1990.

Chiar daca toate cele 28 de state al uniunii Europene acceptasera luna trecuta adoptarea de sanctiuni economice Rusiei, ca reactie a sprijinului acestei tari separatistilor prorusi in razboiul civil din Ucraina, Putin se astepta ca Merkel sa nu ia masuri care ar putea afecta interesele exportatorilor germani, in conditiile in care unul din zece exportatori nemti si-a trimis marfuri pe piata ruseasca.

CITESTE SI: JOSE MANUEL BARROSO L-A AVERTIZAT PE VLADIMIR PUTIN SA NU INTERVINA IN UCRAINA

In realitate chiar Germania a fost cea care a promovat setul de sanctiuni. Prioritatea lui Merkel si a lui Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, este mentinerea solidaritatii europene.

„Putin gândeste ca un agent KGB de moda-veche. Vede totul ca pe un joc de genul totul sau nimic. El lasa loc de diverse optiuni si încearca sa dezbine UE si Vestul prin contacte bilaterale“, spune Andreas Shockenhoff, vicepresedinte al Uniunii Crestin-Democrate, partidul Angelei Merkel.