VLADIMIR PUTIN: Uniunea Sovietica nu ar fi castigat razboiul impotriva Germaniei naziste daca Stalin nu era atat de implacabila

Uniunea Sovietica nu ar fi castigat probabil razboiul impotriva Germaniei naziste daca regimul lui Stalin nu ar fi fost atat de “implacabil”, a afirmat miercuri presedintele rus Vladimir Putin, care a exprimat in numeroase randuri o atitudine echivoca fata de dictator, potrivit hotnews.ro, care citeaza AFP.

“Este dificil de spus daca am fi putut sa castigam razboiul daca puterea nu era atat de implacabila”, a spus seful statului rus, in cadrul unei intalniri cu mediul universitar si profesori de istorie intr-un muzeu din Moscova.

“Si, daca noi am fi pierdut, care ar fi fost consecintele? Catastrofale!”, a declarat Putin, citat de agentiile rusesti de presa.

CLASAMENT FORBES: VLADIMIR PUTIN ramane CEL MAI INFLUENT OM din lume

Autoritatile ruse au, de la caderea URSS, o atitudine ambivalenta fata de Stalin: oficial denuntat pentru teroarea de stat pe care a orchestrat-o in anii 30 si pana la moartea sa, in 1953, acesta este in continuare inmormantat in fata Kremlinului, in Piata Rosie, un loc de inalt prestigiu si simbolism pentru Rusia.

Memoria sa este insa salutata de numerosi rusi si cetateni din fostele republici sovietice care lauda rolul jucat de acesta in infrangerea Germaniei naziste in fata URSS.

UCRAINA VA CUMPARA GAZE DE LA GAZPROM DOAR DACA VA AVEA NEVOIE

In 2012, Stalin se afla in fruntea unui sondaj privind cele mai mari personalitati rusesti, desi regimul sau a fost marcat de teroare si arbitrariu, de deportari de popoare intregi (ceceni, ingusi si tatarii din Crimeea) si moartea a milioane de persoane, impuscate sau exterminate in lagare.

Vladimir Putin a mai cerut istoricilor rusi sa scrie istoria Crimeii, peninsula ucraineana anexata in martie de Moscova.

Trebuie scrisa aceasta “parte integranta a codului nostru cultural (…) inainta sa o faca altii”, a spus acesta, facand aluzie la “colegii ucraineni politizati” ai istoricilor rusi.