Vosganian: La dosar nu exista nicio proba privind implicarea mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, scrie, pe blogul sau, ca nu exista la dosar nicio proba privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei nationale si le-a transmis colegilor senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa, ceruta de DIICOT pentru complot si subminarea economiei nationale.

“Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale”, a scris Varujan Vosganian, pe blogul sau.

Senatorul liberal mai noteaza ca nu a fost vorba despre subminarea economiei nationale, ci “exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort”.

“Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult – desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic. La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale”, mai scrie ministrul Economiei, pe blogul sau.

Acesta tine sa sublinieze ca in niciunul dintre documentele semnate de el nu se face vorbire despre Societatea sau Grupul INTERAGRO, “ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili”.

Seful DIICOT a cerut, la inceputul lunii septembrie, procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv presedintele Romaniei, cu cereri de incepere a urmaririi penale impotriva fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu, care sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acestia aveau calitatea de ministru al Economiei. Ei ar fi adus Romgaz un prejudiciu total de 130 de milioane de dolari.

Recent, Varujan Vosganian, declara ca nu a fost niciodata “la mana lui Traian Basescu” si ca nici “n-o sa fie niciodata la cheremul nimanui”.

“Eu nu sunt la mana lui Basescu. Daca eu as fi fost la mana lui Basescu, eu eram demisionat pana acum. Eu trebuie sa ma prezint in fata Parlamentului, nu in fata lui Traian Basescu. Eu ma voi prezenta in fata Parlamentului, care decide daca se incepe sau nu urmarirea penala”, a declarat ministrul Vosganian, miercuri seara, la Romania TV.

“Sa fie foarte clar: Acest dosar nu este un dosar de coruptie, ci unul care acuza o oportunitate economica. Nu exista asupra mea nicio suspiciune de coruptie in acest dosar, la fel cum nu exista nicio suspiciune de abuz in serviciu. Daca era asa ceva, intervenea DNA”, a mai precizat Varujan Vosganian.

“Intr-adevar, procurorii au incercat in toate felurile sa ma asocieze cu Ioan Niculae, care este un om de afaceri. Nu exista in tot acest dosar nici cea mai mica dovada, nici cel mai mic indiciu sau suspiciune rezonabila ca eu as avea vreo legatura cu Niculae. Aceasta asociere intre mine si Niculae este absolut fortata. In niciun document nu se pomeneste de Interagro. Eu nu am avut niciun fel de relatie personala, politica, de afaceri, cu niciun patron din industria energetica”, a tinut sa sublinieze Varujan Vosganian.

“Sa presupunem ca eu am fost informat (de SRI), tot asa cum m-au turnat (la DIICOT) unii colegi de-ai mei. Daca eu am fost informat de Servicii in 2008, cum se face ca in 2009 premierul Emil Boc a semnat o ordonanta, pe care presedintele a promulgat-o cat ai clipi, care marea avantajul de 7%, cat am dat eu, la 40%?”, a mai explicat ministrul Economiei.