VOT IN DIASPORA: Romanii din Noua Zeelanda au fost primii care au votat

ALEGERI PREZIDENTIALE – VOTUL IN DIASPORA: Urnele s-au deschis sambata in strainatate pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, primii la vot fiind romanii din Noua. Sambata, la ora 20.00, ora Romaniei, sectia de votare de la Auckland, Noua Zeelanda s-a deschis prima, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Conform legii, votarea incepe la ora 7.00, ora locala, si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala, in fiecare dintre cele 294 de sectii de votare din afara Romaniei.

Dan Coroian Vlad, un artist roman originar Cluj-Napoca, stabilit la Auckland, a anuntat pe Facebook ca este primul roman care a votat in turul II al alegerilor prezidentiale. “E disperarea emigrantului care vrea sa aiba sansa de a se intoarce”. 

“Stau in fata sectiei de votare si ma intreb de ce ma trece scrisul. E disperarea de a ma vedea furat, din nou, de speranta ca tara mea o sa mearga in directia buna. E disperarea emigrantului care vrea sa aiba sansa de a se intoarce (da, intr-un loc cu mari probleme, dar care se afla pe drumul bun). Nu vreau sa imi pierd limba, <<I Love You>> da bine numai in filme”, a scris el pe Facebook.

Votul in strainatate: Procedurile, documentele necesare, sectiile de votare

Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie, duminica, 16 noiembrie, 294 de sectii in afara Romaniei pentru a-si exercita dreptul de vot la alegerile prezidentiale, in turul al doilea. Numarul sectiilor de votare este acelasi ca in primul tur de scrutin, iar MAE recomanda alegatorilor sa incerce sa se prezinte la urne cat mai devreme, incepand cu ora 7 dimineata, pentru a evita aglomerarile in anumite intervale de timp. HotNews.ro va prezinta procedurile care trebuie parcurse, documentele necesare, adresele sectiilor de votare si formularul declaratiei pe proprie raspundere care trebuie completat pentru votul in strainatate.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE. START VOT! Sectiile de votare s-au DESCHIS, peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne. LIVE TEXT

“La alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014, cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014”, a mentionat MAE, intr-un comunicat. Ministerul pune la dispozitie o harta detaliata cu sectiile de votare.

Pentru a evita cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

“Cetatenilor romani care voteaza in strainatate, in masura posibilului le recomand sa utilizeze timpul la dispozitie, incepand cu orele 7 ale diminetii si pe durata celor 14 ore in care se poate exprima votul, conform legii”, a spus vineri ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

El a sustinut Biroul Electoral Central nu i-a oferit argumentele legale care sa permita organizarea mai multor sectii de votare, insa a sustinut ca masurile luate de MAE asigura “cel putin o dublare a numarului celor care au votat la primul tur, dar cu doua conditii: “lumea sa-si completeze intr-adevar declaratia pe propria raspundere inainte de a intra in sectia de votare, pentru a semna numai (trebuie semnata si datata in fata membrilor sectiei – n.r.) si pentru a-si exercita votul, in toate sectiile de votare cei sapte membri ai comisiei de votare sa fie prezenti”.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Cum a aratat prezenta la vot intre anii 1990 si 2009

El a estimat ca, in mod normal, daca sunt indeplinite toate conditiile, fiecare vot trebuie sa dureze 15-20 de secunde.

Ministrul a mai spus ca BEC nu a permis MAE inlocuirea cu angajati din minister a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, reprezentanti ai partidelor, care se retrag. Din acest motiv, sustine ministrul, in sectiile cu putini membri ramasi nu se pot folosi mai multe cabine de vot. “Ideea ca ar putea sa functioneze 7 cabine cu 2 membri nu este corecta, pentru ca nu ar putea sa asigure conditii suficiente”, a spus Melescanu.

In schimb, personal MAE suplimentar va fi prezent in sectiile de votare pentru a sprijini logistic procesul electoral, a mentionat ministrul.

Conditiile in care pot vota romanii din afara tarii au fost detaliate in Ghidul alegatorului roman din straiatate, elaborat de MAE si Autoritatea Electorala Permanenta:

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania:

Pot vota la orice sectie de votare din Romania. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in tara isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).

Cetatenii romani aflati in strainatate in ziua votarii:

Cetatenii romani care se afla in ziua alegerilor in strainatate pot sa isi exercite dreptul de vot la orice sectie de votare organizata in strainatate.

Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul diplomatic sau pasaportul diplomatic electronic sau pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic sau pasaportul simplu sau pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie.

Ei pot sa foloseasca si cartea de identitate daca tara in care se afla permite accesul pe teritoriul sau in baza cartii de identitate. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central nr. 101 din 29 octombrie 2014, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate, indiferent daca tara gazda permite sau nu accesul pe baza cartii de identitate, a informat MAE. La primul tur de scrutin Ministerul a atras, insa, atentia ca urma sa aiba dificultati in a garanta un proces de vot corect, din lipsa de timbre autocolante, avand in vedere ca decizia BEC a venit in ultimul moment. Din aceste motive, pentru un vot sigur, alegatorii ar fi bine sa foloseasca pasaportul valid la vot, in locul cartii de identitate, in tarile care nu permit accesul cu cartea de identitate.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate:

Isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.

Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.